Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Novi društveni pokret otpora: Srednjim prstom protiv mačizma

Ne čudi što je aktualna izborna kampanja, u nedostatku suvislog političkog sadržaja, sve više u znaku ispraznih parola samozvanih stručnjaka za etička i moralna pitanja.
20. lipnja 2020. u 10:18 69 komentara 7168 prikaza
Gamoš i Grabar-Kitarović
Foto: Facebook
Pogledajte galeriju 1/6

Eto, dogodilo se i to da jedan običan prst – i to srednji – postane neizostavni dio hrvatske političke svakodnevice. Damski odgovor dogradonačelnice Osijeka Žane Gamoš, koji je pokrenuo svojevrsni građanski otpor prema Škorinu petljanju s abortusom, nije bio toliko neočekivan kao srednji prst donedavne predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

Kolinda Grabar-Kitarović Odgovor Škori I bivša predsjednica pokazala srednji prst: To je znak odluke o tome kuda ide naše društvo...

Na vulgarnost se vulgarnošću odgovara. Kada se već manji dio ženske šake kao simbol otpora mačističkim idejama ušuljao u izbornu kampanju, valjalo bi ga i sačuvati kao svojevrsnu tekovinu. Ispruženi srednjak u gotovo svim kulturama ima specifično značenje, ali i ostali prsti zgodan su komunikacijski alat tamo gdje riječi nisu dovoljne. Može Škoro sad odgovoriti njima da ne vide prst pred nosom ili da ne vide dalje od prsta, ali ne može im spočitnuti da nisu ni prstom maknule. Novinarka Danka Derifaj bila je izravnija od osječke dogradonačelnice i bivše predsjednice pa je Škori poručila bez imalo simbolike – prste k sebi!

A Škoro je mnogima stao na prste jer ima dva prsta debelog obraza kada se drznuo izjaviti da silovane žene ne bi trebale abortirati prije nego se posavjetuju s obitelji. Dobio je, sasvim očekivano, srednji prst u sridu. Kolindinim uplitanjem, koliko god to bilo teško shvatiti, građanski otpor nije nužno dobio političku konotaciju. Nju žele upravo oni na koje se prst odnosi. Kako će se to odraziti na Škorin izborni rezultat, tek će se vidjeti jer već se poteže teza kako Kolinda, pokazavši mu srednji prst, zapravo nije Škori dala po prstima, već je nehotice pobila HDZ-ovu tezu da je Milanovića na Pantovčak doveo Škoro.

Rijeka: Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro održao konferenciju na Korzu 'LAŽNA DEMOKRŠĆANKA' Škoro odgovorio Kolindi: 'Vulgarna gesta otkrila je njezino pravo lice'

Kako je to bila jedna od udarnih izbornih parola u funkciji pridobivanja povjerenja na desnici, moglo bi na kraju ispasti tako da, tko se prsta laća, od prsta i pogiba. Kako bilo, nije Škoro svojom zamisli o savjetodavnom pobačaju samo pokazao da je u stanju u eter izgovoriti opasne besmislice u koje vjerojatno ni sam ne vjeruje. Nažalost, u tome nije usamljen. Problematično je da se pretendent na visoki državni položaj upušta u raspravu na temu o kojoj pojma nema.

Niti je pravnik niti etičar i filozof, a još manje liječnik. J avni diskurs u Hrvatskoj odavno je zatrovan “sveznalicama” koji su spremni voditi žestoke rasprave o stručnim temama, u pravilu decibelima nadomještajući nedostatak argumenata. Činjenica je da je procvat društvenih mreža posljednjih godina tome samo pridonio. Tako imamo parlamentarce koji najbolje znaju kako liječiti bolesti, umjetnike koji žučno na nacionalnoj televiziji raspravljaju o istraživanju ugljikovodika u jadranskom podmorju, estradnjake oboružane enciklopedijskim znanjem o epidemijama i cijepljenju, narodne tribune na braniku prirodnih dobara od energetskih lobija…

Rijeka: Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro održao konferenciju na Korzu DOMOVINSKI POKRET Škoro pojasnio izjavu o pobačaju: Namjerno mi izvrću riječi da bi me imali za što prozvati

Stoga ne čudi da je i aktualna izborna kampanja, u nedostatku suvislog političkog sadržaja, sve više u znaku ispraznih parola samozvanih stručnjaka za etička i moralna pitanja. Olakim lupetanjem o tome što bi silovana žena trebala napraviti u slučaju da zatrudni Škoro se samovoljno svrstao u tu skupinu, čime je do kraja razgolio činjenicu da njegova politika nema bitan sadržaj.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Zagreb: Doček izbornih rezultata u stožeru HDZ-a
SLIJEDI MANJI KABINET
Božinović i Marić sigurno ostaju u Vladi, ali ne i svi ostali ministri
LJETNE PREHLADE
I dalje je važno paziti na zdravlje, pogotovo na higijenu nosa
 • ares2020:

  Dali je sad legalno pokazivanje srednjeg prsta svima koji voze iz suprotnog smjera, policajcu, pripadniku druge nacije, navijačkog kluba ili vjere !?? Što ako netko iz Domovinskog pokreta izvrši veliku nuždu pred vratima HNS-ove ili Kolinde ??? Čini mi se ... prikaži još! da se ovako pokreće spirala primitivizma za koju nitko ne zna gdje će završiti !!!

 • Andreja Miloradova mala:

  "SIlovana žena bi trebala razgovarati s obitelji"...u tome je glavni problem, u obitelji. Obitelj i obiteljske vrijednosti su glavni neprijatelj ovim nekulturnim bezobraznim neodgojenim primitivnim vulgarnim prstuljama. Što neka silovana žena ima razgovarati s bliskim osobama i tamo potražiti utjehu ... prikaži još! i savjet, kad postoje babe, žabe, Grevio, Are You Syrious i oni koji su plaćeni za to?

 • Avatar Vrijeme
  Vrijeme:

  Zene koje nisu dame ne treba ni tretirati kao dame.