Naslovnica Premium Analize i intervjui

Sad je pravo vrijeme za politički i diplomatski pritisak oko Hernádija

Rokovi oko izvršenja EUN-a postoje. Oni su vrlo kratki, no većina država interpretira ih kao da je riječ o instruktivnim rokovima
27. srpnja 2018. u 10:54 2 komentara 294 prikaza
Davor Derenčinović, profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Dok mađarska tijela koja smo upitali za komentar odluke Europskog suda u slučaju europskog uhidbenog naloga protiv šefa MOL-a Zsolta Hernádija, poput državnog odvjetništva, ministarstva pravosuđa i Hernadijevih odvjetnika, šute, o tome što ta odluka znači i što slijedi govori profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu Davor Derenčinović.

Hernadi Davanje mita Hernadijeva odvjetnica: Europski sud nije rekao da Mađarska mora izručiti Hernadija

Pojavile su se interpretacije da odluka znači da Mađarska mora predati Hernádija Hrvatskoj. Može li uopće Europski sud takvo što narediti Mađarskoj ili bilo kojoj drugoj državi?

O predaji okrivljenika ovlaštena je odlučiti isključivo država izvršenja europskog uhidbenog naloga (EUN), u ovom slučaju Mađarska. Ono što je važno u odluci suda i po čemu se ova odluka može smatrati pravnom pobjedom Hrvatske jest to što je Europski sud nedvojbeno utvrdio da ona osnova po kojoj su Mađari odbili predati Hernádija, tvrdeći da je to pravomoćno riješena stvar, zapravo ne stoji s obzirom na to da je Hernádi u tom postupku protiv nepoznatog počinitelja ispitan u svojstvu svjedoka, a ne osumnjičenika ili okrivljenika.

Što slijedi sada?

Ova je odluka pravno obvezujuća, ne samo za nas, nego i za sva pravosudna tijela članica EU. Mađari bi zaista trebali postupiti u skladu tim i odlučiti o hrvatskom EUN-u. Kad bi oni i nadalje opstruirali, u smislu da odgađaju, to bi značilo povredu prava EU jer presude Suda tvore korpus prava EU. Ako postoji sumnja na povredu prava, tada i Europska komisija može pokrenuti postupke, tražiti objašnjenje od države zašto je došlo do povrede prava, a u konačnici se mogu aktivirati mehanizmi odlučivanja Europskog suda i država može doći pod udar novčanih kazni. Bitno je da Hrvatska može stvarati pritisak Mađarskoj i uz pomoć tijela EK.

Zsolt Hernádi mito od 10 milijuna eura Mađari Hernadija vjerojatno neće izručiti, a on iz Mađarske ne može


Koliko može trajati mađarski postupak? Koji su rokovi propisani kod EUN-a?

Ne znamo koliko će trajati mađarski postupak odlučivanja o EUN-u, koji je valjan i na snazi. Rokovi postoje. Oni su vrlo kratki, no većina država interpretira ih kao da je riječ o instruktivnim rokovima. Postoje neki mehanizmi da se putem Eurojusta pokuša utjecati na državu da ubrza. Mislim da su ti mehanizmi na raspolaganju ako se dogodi da Mađari i dalje otežu o odluci o izvršenju EUN-a.


Može li Mađarska ipak odbiti predati Hernádija?

Ako nađe neku drugu osnovu za odbijanje, onda može. No moja je procjena da bi oni već koristili neku drugu osnovu da mogu. Ova osnova ionako je tanka, pretpostavio sam da će pasti i dobro je da smo tražili prethodno mišljenje od Europskog suda.

Zsolt Hernadi je rekao da sve dok MOL nije u mogućnosti održavati smislene konzultacije s hrvatskom Vladom o budućem razvoju neće biti nikakvog napretka na tom području Afera INA - MOL Europski sud: Mađarska nije smjela ignorirati europski uhidbeni nalog za Hernadija


Ako se rastegne postupak u Mađarskoj, koliko to dovodi u opasnost da slučaj ode u zastaru?

Ono što je bitno pokazano u zakonu jest to da prvostupanjski postupak mora biti okončan u roku od 10 godina, ali postoji odredba po kojoj se produljuje zastara za još nekoliko godina ako dođe do žalbe. U dobroj smo poziciji, naš je zastupnik odradio dobar posao, ali trebamo i dalje koristiti sve pravne i diplomatske mehanizme prema Mađarskoj da se ta odluka donese i da se postupak provede u Hrvatskoj.

Ivo Sanader u pratnji odvjetnika dolazi na pripremno ročište za Ina-MOL

Davor Derenčinović, profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu
1 / 9
Ivo Sanader u pratnji odvjetnika dolazi na pripremno ročište za Ina-MOL
Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja

A1 izdvaja za Vas

  • marginalac:

    I hernadi ce priznati da je dao 10 milijuna oera sanaderu......osudit ce te ga na 10 godina i kaznu ce sluziti u glini....ponistit ce se privatizacija ine...vrdoljak ce postati hrvatski premijer ...a kgk ce voditi ujedinjene narode...itd

  • AAAAAA:

    ak bude prigode dragovoljno se javljam u streljački vod u slučaju sanader! Taj je napravil toliku štetu RH koja prelazi i kvalifikaciju "veleizdaja"!