Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.01.2018. u 16:27

Vatikan je siguran u jedno: Ne možemo ići tamo kamo nismo pozvani

Riječi poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarha Irineja srbijanskim glasilima (Radio Beograd, TV Hram, Kurir…) glede mogućeg dolaska pape Franje u Beograd, talijanski promatrači okarakterizirali su kao “puvuci-pusti”.

Irinej je za dolazak pape u Srbiju, ali drži kako mnogi Srbi za to još nisu spremni, pa je izvučena eksjugoslavenska formula kako “vrijeme još nije sazrelo”. Podsjetimo da je Ivana Pavla II. u Beograd pozvao tadašnji predsjednik Predsjedništva SFRJ Cvijetin Mijatović, prigodom svog posjeta Vatikanu u prosincu 1980., ali je onda dio jugoslavenskih vlasti, pa i uz nagovor SPC-a, obznanio da “vrijeme još nije sazrelo” za takav posjet. Ta formula je sada ponovno izvučena kako bi se “opravdao” nedolazak pape u Beograd.
Irinej smatra d je papa Benedikt XVI. trebao doći 2013. u Srbiju (u Niš) na obilježavanje 17 stoljeća od Milanskog edikta. I tada se mnogo govorilo o toj mogućnosti, ali nitko iz SPC-a nije uputio poziv Ratzingeru. Pitao sam tada u Vatikanu postoji li mogućnost odlaska Benedikta XVI. u Srbiju i dobio odgovor: “Ne možemo ići tamo gdje nismo pozvani”. Prema tome, isprazne su sadašnje rasprave bi li ili ne bi bilo dobro da je Benedikt XVI. došao u Srbiju.

Sada Irinej kaže da papa Franjo želi doći u Beograd, ali naravno da neće ići tamo kamo nije pozvan. Na izravno pitanje “ako je Irinej za dolazak pape, zašto onda postoji takav otpor tom pohodu”, šef SPC-a odgovara da ne odlučuje on, već biskupski sabor u kojem nisu svi za takav događaj koji bi svakako ušao u povijest pošto bi prvi put jedan papa došao u Srbiju. Irinej kaže da bi takav događaj pridonio poboljšanju odnosa između Katoličke i Pravoslavne crkve, ali da je možda prerano za posjet zbog toga što je premalo vremena prošlo od rata devedesetih godina. No, sama činjenica da patrijarh SPC-a nema ništa protiv dolaska pape u Beograd već je veliki pomak jer se sada od potpunog odbijanja došlo na “povuci-popusti”.

Papa Franjo
1/12

Komentara 8

Avatar Django
Django
17:38 07.01.2018.

Kakve veze ima rat i raspad Jugoslavije sa Papom, da bi to utjecalo na njegov posjet Srbiji. Odnosno, dok god netko tamo misli da postoji poveznica dotle doista nije "sazrelo vreme". A dok patrijarsi tamo sazriju proći će još mnoga stoljeća. Nego bi Papi a i svim vjernicima, svejedno jesu li katolici ili pravoslavni puno bolje bilo kada bi se Bergoglio više angažirao oko posjete Moskvi nego Beogradu. I sigurno bi u tome imao bolje šanse na uspjeh i pomirenje dviju sestrinskih Crkava. Koristim i priliku da vjernicima koji danas slave, čestitam Božić. Sa naglaskom na ono - vjernicima.

NV
NV
17:24 07.01.2018.

Neće SPC dozvoliti dolazak Papi i ti uvjeti su opće poznati.

Avatar Idler 3
Idler 3
18:48 07.01.2018.

Nebu došel dok im to ne zatreba....ipak je to bizantska šola >;-))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije