Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pismo katoličkim misijama

U Njemačkoj zabranili mise za Praljka

Slobodan Praljak
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
27.12.2017.
u 19:46

Zabranu je izdao katedralni kanonik, uz poruku da nije na svećenicima da dovode u sumnju haašku presudu.

Biskupija Rottenburg-Stuttgart zabranila je hrvatskim katoličkim misijama u Njemačkoj služenje misa zadušnica za generala Slobodana Praljka i sudjelovanje u bilo kakvim pobožnostima i komemoracijama Praljku u čast.

U dopisu koji je misijama 5. prosinca poslao katedralni kanonik Paul Hildebrand svećenike se opominje da nije na njima da dovode u sumnju presudu Haaškog suda, koji je Praljka osudio za ratni zločin. Kanonik u pismu upozorava i da su svećenici dužni striktno poštovati njegov naputak te da bi njegovo kršenje predstavljalo neposlušnost koja se kažnjava po kanonskom, odnosno crkvenom pravu. Pritom se poziva na odredbu Kanonskog zakonika koja govori da je kler posebno obvezan iskazivati poštovanje i poslušnost papi i svaki svojem ordinariju, a krajnja kazna za trajnu neposlušnost po istom je zakoniku otpuštanje iz zavjeta.

Slobodan Praljak
1/6

Oštra reakcija  hrvatskih teologa Ante Periše i Ante Sesara

Kanonski zakonik predvidio je i slučajeve kada se uskraćuje pravo na crkveni sprovod, među ostalim ako je riječ o “očitim grešnicima kojima nije moguće dopustiti crkveni sprovod bez javne sablazni vjernika”, i to ako pokojnik prije “nije pokazao neke znakove kajanja”.

Hildebrand se u svojoj zabrani služenja misa za Praljka ipak nije pozvao na crkveno pravo, nego isključivo na presudu svjetovnog Haaškog suda. Takav čin izazvao je oštru reakciju hrvatskih teologa Ante Periše i Ante Sesara, koji su biskupiji Rottenburg-Stuttgart poslali otvoreno pismo u kojem konstatiraju kako takva zabrana “krši sve civilizacijske, a kamoli kršćanske običaje i norme”.

Dvojica teologa pozivaju se na autoritet Biblije i citiraju starozavjetnu Knjigu o Makabejcima koja upućuje na molitvu za mrtve, čak i ako su počinili grijeh. Podsjećaju da je svjetovna vlast, ona rimska, na smrt osudila i Isusa, kao i da je zaštitnik jedne od misija u istoj biskupiji Alojzije Stepinac osuđen kao ratni zločinac, a Crkva ga je unatoč tomu proglasila blaženim.   

 

Komentara 155

DU
Deleted user
20:18 27.12.2017.

cuj vl..i drugih medijskih hr kmerica..5.prosinca a danas je 27...koja brzina..i koja elegancija..izvjestaja..pa to zna svako dite..iz vanka..za umrit od smija..i zalosti.

Avatar Foton
Foton
04:49 28.12.2017.

Cudni su ti Nijemci. P@ sto ne znaju da jedan Hrvat nikad ne moze biti kriv. On je jednostavno nas i to ga automatski cini nevinim. Jest da j3 taj sud godinama ispitivao svjedoke, citao brdo dokumenata Itd. Ali to nista ne znaci, nasi nisu nikad krivi. Jeli tako ili nije?

DU
Deleted user
20:12 27.12.2017.

A kad vide cvrstog i pravog Hrvata njemu se dive, taj izmedju njihove djece strsi i stasom i glasom. Kad treba podignuti glavu ..... takvi u svecenickim redovima nanose stetu, kad vidis da oni ne postuju kanonsko pravo a stite pedofile onda ?. Nema veze mi dmo ponosan narod a oni roblje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije