Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
S MARKOVA TRGA DANA SUGLASNOST ZA KUPNJU SKLADIŠTA OKOLI

Počinje izdvajanje plinskog poslovanja iz Ine

29.01.2009.
u 13:50

Za 514 milijuna kuna tvrtka Plinacro kupit će skladište plina Okoli od Ine, odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade s koje je premijer Ivo Sanader poručio kako time Hrvatska kreće u izgradnju energetske neovisnosti. Novac će se namaknuti kreditom za koji će država Plinacru izdati jamstva.

Osim odluke o kupnji skladišta plina, koje će uz ostalo, prema pretpostavci ministra gospodarstva Damira Polančeca, otvoriti mogućnost za gradnju još jednoga takvog objekta sada u 100-postotnom vlasništvu države, na Vladinoj je sjednici dana i suglasnost za ugovor o plinskom poslovanju po kojem se osniva i tvrtka za trgovanjem plinom.

Riječ je o kompaniji u kojoj će sa 20-postotnim udjelom vlasnici biti HEP, Prinacro, Petrokemija, Plinara Zagreb i država, a trebala bi osigurati prebacivanje plinskog poslovanja iz ruku Ine u ruke hrvatske države i tako, kako se nada naša izvršna vlast, osigurati domaću neovisnost plinskog poslovanja.

Na dnevnom redu sjednice bila je i izmjena i dopuna Ugovora o međusobnim odnosima sa strateškim partnerom MOL-om u kompaniji Ini, gdje sad hrvatska Vlada drži 44 posto vlasničkog udjela. Sanader je poručio da Vlada ne namjerava mijenjati ili prodavati svoje dionice u Ini dok se ne steknu uvjeti za energetsku neovisnost.

Među novostima u Ininu vrhu koje taj ugovor donosi jest povećanje broja članova nadzornog odbora sa sedam na devet od čega će MOL imati pet predstavnika, hrvatska država tri, a radnici jednog. Pravo imenovanja predsjednika nadzornog odbora imat će Vlada. Promjene su i u upravi koju će od sada činiti šest članova, po trojica iz MOL-a i redova vlade, a Mađari će imati pravo imenovati predsjednika.

Država će, prema izmjenama i dopunama Ugovora, moći imenovati izvršnog direktora naftne kompanije.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?