Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uzbekistanska gimnastičarka

Oksana Čusovitina zarađivala vježbanjem da plati liječenje sinu

Oksana Čusovitina
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
11.08.2016.
u 16:35

Oksana je poput Iztoka Puca, nekadašnjeg sjajnog rukometaša, koji je nažalost rano preminuo. Nastupila je na Igrama za tri različite zemlje

Uzbekistanka gimnastičarka Oksana Čusovitina daleko je najstarija vježbačica na Olimpijskim igrama. Ima 41 godinu, a mnoge vježbačice koje ovdje nastupaju puno su mlađe od njezina sina Ališera (19).

Uostalom, kada je Čusovitina osvojila svoju prvu medalju na Igrama, ovogodišnja zvijezda svjetske gimnastike, Amerikanka Simone Biles nije bila ni u planu. Rodila se pet godina kasnije. Priča o njenoj sportskoj dugovječnosti dobit će još više na težini kada se otkrije kroz što je sve prošla ova gimnastičarka.

Oksana poput Puca

Oksana je poput Iztoka Puca, nekadašnjeg sjajnog rukometaša, koji je nažalost rano preminuo. Nastupila je na Igrama za tri različite zemlje. Prvo za Sovjetski Savez s kojim je osvojila ekipno zlato u Barceloni 1992. godine, potom je u Pekingu 2008. godine nastupala za Njemačku i na preskoku, u 33. godini, osvojila srebro.

A sada u Riju nastupa za Uzbekistan i ponovno je izborila finale preskoka. Puc je pak na Igrama igrao za Jugoslaviju (Seul 1988.), Hrvatsku (Atlanta 1996.) i Sloveniju (Sydney 2000.).

– Nakon raspada Sovjetskog Saveza odlučila sam nastupati za Uzbekistan s obzirom na to da sam tamo rođena, u malom gradiću Buhari. Kada mi se sin razbolio od leukemije, u dogovoru sa suprugom odvela sam ga na liječenje u Njemačku. Kako smo tamo bili dugo, dobila sam državljanstvo i nastavila trenirati. Kada se sin oporavio, vratili smo se u Uzbekistan. Moram posebno zahvaliti Shanni i Petru Brüggemanu, trenerima u gimnastičkom klubu Köln koji su me prihvatili i ponudili pomoć. Od svojih nagrada po natjecanjima plaćala sam sinu liječenje – rekla je Oksana koja je u kvalifikacijama za finale po spravama bila u skupini s našom Anom Đerek koja je od nje mlađa 24 godine.

– Mislila sam u prvi trenutak da je ta teta sutkinja – istaknula je Ana.

I dok je naša vježbačica za preskok dobila nula bodova, Oksana je ušla u finale s ocjenom 14.999.

Dat ću sve od sebe da se oprostim od sportske karijere s još jedom medaljom. Ovo su mi već sedme Igre. Bit će teško, ove klinke su jako, jako dobre, posebno Biles. Dugo sam u ovom sportu, ali takvu dominaciju jedne vježbačice odavno nisam vidjela – rekla je Oksana koja iza sebe ima nastupe na deset svjetskih prvenstava. U karijeri je do sada, na europskim i svjetskim prvenstvima, Olimpijskim igrama te Azijskim igrama i Azijskom prvenstvu ukupno osvojila 28 medalja, od čega osam zlatnih.

Uzbekistanka kao uzor

Zanimljivo je da je Oksana tek četvrta gimnastičarka koja se vratila vrhunskom sportu nakon što je postala majka. Prije nje kao majke su vježbale Ruskinja Larisa Latinjina, Kubanka Leyanet Gonzales i Nizozemka Suzanne Harmes.

– Oksana je uzor i inspiracija za sve buduće generacije – rekla je Peggy Liddick, glavna trenerica australske reprezentacije.

I nije daleko od istine. S 41 godinom biti u finalu Olimpijskih igara u tako teškom sportu samo je za jedan duboki, duboki naklon.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije