Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
često izgleda jezivo...

Znate li zašto su nam oči crvene na fotografijama s bljeskalicom? Razlog bi vas mogao iznenaditi!

Shutterstock
27.02.2024.
u 16:30

Vjerojatno ste čuli da su crvene oči na fotografijama uzrokovane bljeskalicom koja se odbija od fotoaparata, ali ispada da je ono što se zapravo događa malo zanimljivije

Ako ste ikada snimili grupnu fotografiju u okruženju sa slabim osvjetljenjem, vjerojatno znate kako se slika lako može pokvariti potrebom za uključivanjem bljeskalice, jer nekim ljudima mogu pocrvenjeti zjenice, što često izgleda jezivo. 

No pokazalo se da postoji vrlo specifičan razlog zašto vam zjenice pocrvene na fotografijama, a neki ljudi tek shvaćaju o čemu se radi. Štoviše, neki su toliko izbezumljeni da su se zakleli da nikada više neće koristiti bljeskalicu, piše Mirror. 

@nicolas_grant_

Why do you get red eyes in photos?

♬ original sound - Nicolas Grant

Razlog za crvene zjenice otkrio je Nicholas Grant u videu na TikToku, a isječak je objavio na svom računu @nicholas_grant_ objašnjavajući zanimljivu znanstvenu činjenicu koja stoji iza ovog fenomena. "Vjerojatno ste čuli da su crvene oči na fotografijama uzrokovane bljeskalicom koja se odbija od fotoaparata, ali ispada da je ono što se zapravo događa malo zanimljivije. Ako ste u mračnoj prostoriji, zjenica vam se jako raširi kako bi propustila svjetlo i u toj bi situaciji upotrijebili bljeskalicu. U normalnim okolnostima, ako vaše oko vidi jaku svjetlost, ono se zatvori. Ali bljeskalica je prebrza da bi zjenica reagirala. Otvorena zjenica uzrokuje crvenilo očiju. Zato neki fotoaparati rade dvostruki bljesak - jedan za zatvaranje zjenice i jedan za stvarno snimanje fotografije", objasnio je. 

Sada kada razumijemo što uzrokuje crvene zjenice, možemo odgovoriti na najvažnije pitanje - zašto crvene? Pa, to je ono što je ljude iznenadilo, jer je Nicholas objasnio da crveni ton uzrokuju krvne žile u vašim očima. "Ispostavilo se da je boja koju vidite zapravo bljesak koji osvjetljava unutrašnjost vaših očiju i dobiva crveni izgled zbog krvnih žila u vašim očima", dodao je. Ali prema Američkoj oftalmološkoj akademiji, vidjeti crveno kada fotografirate s uključenom bljeskalicom zapravo je dobra stvar - jer to znači da su vam oči zdrave.

VEZANI ČLANCI:

"Crveni refleks se događa kada bljesak kamere osvijetli krvlju bogatu mrežnicu. Ako oči gledaju izravno u leću kamere i boja refleksa u oba oka je crvena, to je obično dobar znak da su mrežnice oba oka čiste i zdrave", kaže on.

 Međutim, čak i uz spoznaju da je to dobar znak, neki komentatori Nicholasovog videa i dalje su bili prestravljeni. Jedna osoba je upitala: "Znači, to mi doslovno vidimo unutrašnjost naših očiju?!", dok je druga dodala: "To je malo jezivo, neću lagati." Treći je također objavio: "To je zapravo strašno!"

Ženski znak na WC-u nije haljina, kao što većina misli: Evo što to zapravo predstavlja! 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije