Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DULJE ĆE HRANA TRAJATI

Znate li koja je preporučena temperatura za hladnjak i zamrzivač? Pripazite da u zamrzivaču nije preniska!

Shutterstock
18.05.2022.
u 15:30

Ako hranu držite na previsokoj temperaturi mogla bi se brzo pokvariti i uzrokovati bolove u želudcu

Ako je hrana pravilno ohlađena, dulje će trajati i dulje će ostati svježa. Na odgovarajućoj temperaturi hladnjaka, uređaj može držati hranu hladnom i sigurnom za jelo danima ili tjednima, usporavajući rast bakterija. Također, i zamrzivači mogu održati hranu svježom i spriječiti rast bakterija mjesecima ili ponekad čak i neograničeno. Za kvalitetu hrane i smanjenje rizika od trovanja hranom, bilo bi pametno držati hladnjak i zamrzivač na preporučenoj temperaturi, kako piše Real Simple.

Postoje namirnice koje nemaju rok trajanja, evo koje su

1/8

Hladnjak

Američka uprava za hranu i lijekove preporučuje da hladnjak držite na temperaturi ispod 4 stupnja Celzijusa, a temperaturu zamrzivača ispod -17 stupnjeva Celzijusa. Međutim, idealna temperatura hladnjaka je zapravo niža. Idealna temperatura na kojoj biste trebali držati svoju hranu je između 1,7 do 3,3 stupnjeva Celzijusa. Ove temperature su blizu zamrzavanja, ali hrana nije toliko hladna da će se smrznuti. Također je najbliže što se možete približiti pragu od 4 stupnja Celzijusa, kada se kreću razvijati bakterije. 

Temperature iznad preporučenih mogu biti previsoke, a tada se vaša hrana može brzo pokvariti. Mogli biste i dobiti želučane probleme s bakterijama kao što su salmonela i E. Coli.

Zamrzivač

Zamrzivač je najbolje držati na temperaturi -17 stupnja Celzijusa, osim kada dodajete puno nove, toplije hrane. Možete ručno smanjiti temperaturu zamrzivača na nekoliko sati, ali nemojte je zaboraviti vratiti nakon toga. Držanje zamrzivača na preniskoj temperaturi može povećati vaš račun za režije i uzrokovati gubitak vlage i okusa hrane. Ako u zamrzivaču imate puno leda, to je siguran znak da je temperatura vašeg zamrzivača preniska. 

Pizza je zdraviji doručak od pahuljica!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije