Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
toplo, toplije...

Znanstveno dokazano: Ljubav grije naša srca

par
Arhiva
18.12.2012.
u 13:15

Evolucijski psiholozi smatraju da snažne društvene veze između roditelja i djeteta ili ljubavnih partnera utječu na ljude tako da ih “psihički griju”

Zaljubljene osobe i one koje vode bogat društveni život manje su osjetljive na promjene temperature iz okoliša. S druge strane, usamljeni ljudi imaju prosječno nižu temperaturu tijela, a i osjetljiviji su na promjene vanjske temperature pa im je hladnije kad iz tople prostorije izađu na hladno, pokazalo je istraživanje nizozemskog sveučilišta Purde.

Nije li pokraj vas netko koga volite i drag vam je, prostorije mogu biti mnogo hladnije iako to realno nisu. Znanstvenici vjeruju da nas društvene veze griju na psihičkoj bazi, a kako mozak upravlja tijelom, emocionalna toplina proizvodi i stvarnu toplinu, a emocionalna hladnoća može nas – "zalediti".

Iako je istraživanje provedeno na računalu i radi se o vrlo malim promjenama tjelesne temperature, znanstvenici su zaključili da su one ipak mjerljive i da ovise o društvenim vezama poput odnosa s roditeljima ili pak odnosa zaljubljenog para, piše Daily Mail.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije