Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
računalno

Znanstvenici smislili kako pacijentima utišati 'glasove u glavi'

Buka
Thinkstock
29.11.2017.
u 15:55

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Lancet Psychiatry je obuhvatilo 150 pacijenata u Velikoj Britaniji koji su patili od shizofrenije oko 20 godina te su imali uznemirujuće i stalne slušne halucinacije više od godinu dana.

Znanstvenici su u novom istraživanju odlučili pokušati "utišati glasove u glavi" pacijentima koji pate od slušnih halucinacija.

Suočili su ih s računalnim avatarom koji predstavlja glasove koje osoba čuje u glavi, a istraživanje je pokazalo kako su nakon 12 tjedana avatari bili učinkovitiji u smanjivanju slušnih halucinacija, tj. glasova u glavi.

Terapija avatarima se odvijala u trajanju od po 50 minuta jednom u tjednu i tako tijekom šest tjedana. Prije samog početka liječenja su pacijenti u suradnji s terapeutima izradili avatara, tj. računalnu simulaciju glasa kojeg su najviše htjeli utišati. Prilikom izrade avatara se također uzelo u obzir i ono što je glas govorio, kako je pritom zvučao i kako bi mogao izgledati.

Istraživanje je obuhvatilo 150 pacijenata u Velikoj Britaniji koji su patili od shizofrenije oko 20 godina te su imali uznemirujuće i stalne slušne halucinacije više od godinu dana, a rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Lancet Psychiatry

"Rezultati daju „prve dokaze kako terapija avatarima brzo popravlja problem slušnih halucinacija. Čini se kako poboljšanja traju i do šest mjeseci za te pacijente. No potrebno je dodatno ispitivanje da bi se utvrdio najbolji put u liječenju i kako bi se pokazala učinkovitost liječenja u drugim okolnostima“, zaključio je Tom Craig, profesor i jedan od autora studije. 

Ako i naredna istraživanja pokažu slične rezultate, stručnjaci tvrde kako bi terapija avatarima mogla drastično izmijeniti pristup milijunima pacijenata koji širom svijeta pate od psihoza. 

Pogledajte i galeriju koji su simptomi raka usta koje oboljeli rijetko prepoznaju na vrijeme...

Buka
1/10

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije