Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obratite pažnju!

Veterinar tvrdi da bi vaš pas mogao biti u velikim bolovima, ali da pati u tišini: 'Obratite pozornost na ove znakove'

shutterstock
18.05.2023.
u 10:30

'Smanjen apetit, usmjerena pažnja na određeni dio tijela, promijenjeno držanje ili čudan pokret mogu signalizirati da vašem krznenom prijatelju nešto uzrokuje bol', objasnio je te dodao da je važno ne donositi zaključke sami.

Vaš pas mogao bi u ozbiljnoj boli, ali pati u tišini, upozorili su veterinari. Međutim, dobra je vijest da postoje znakovi na koje treba obratiti pažnju i iznenađujući signali koji bi mogli pokazati treba li vašem psu pomoć. ITV-ov veterinar i ambasador Barking Headsa, dr. Scott Miller, kaže da je razumijevanje onoga što je normalno za vašeg psa ključno kada pokušavate otkriti je li sve u redu s njim. 'Dobro poznavanje vašeg ljubimca i uočavanje ponekad suptilnih promjena u njegovom ponašanju ključno je za osiguravanje da vaš pas ne pati u tišini', objasnio je za Daily Mail.

'Smanjen apetit, usmjerena pažnja na određeni dio tijela, promijenjeno držanje ili čudan pokret mogu signalizirati da vašem krznenom prijatelju nešto uzrokuje bol', objasnio je te dodao da je važno ne donositi zaključke sami. 'Nemojte sami dijagnosticirati i liječiti svoje ljubimce je mnogi lijekovi koji pomažu ljudima, mogu biti otrovni za pse', upozorio je, 'Umjesto toga obratite se svojoj lokalnoj ordinaciji za savjet. Bol može biti posebno iscrpljujuća kod starijih kućnih ljubimaca, ali uz korištenje dosljednih lijekova i dodataka koje preporučuje vaš veterinar, ublažiti ćete im bol i osigurati dug, sretan i ugodan život.

GALERIJA: Ljudi putem interneta pokazali kako izgleda rad od kuće s ljubimcima

1/12

Vets Now, britanska služba hitne pomoći i intenzivne njege za kućne ljubimce izvan radnog vremena, također je otkrila neke suptilne smjernice na koje treba obratiti pozornost. Naglasili su da je važno pripaziti na sve promijene u ponašanju ljubimca. Jedan od najlakših signala za uočavanje je asocijalno ili agresivno ponašanje, primjerice ako vaš ljubimac prestane trčati da vas pozdravi na vratima ili se čak sakrije od vas. Drugi znakovi mogu biti glasnije cviljenje, teško dahtanje čak i smanjeni interes za aktivnost ili tjelovježbu.

Ponekad to jednostavno mogu biti znakovi da je vaš pas neraspoložen. Međutim, profesionalna trenerica pasa, Steffi Trott, savjetovala je da ipak vrijedi zakazati posjet veterinaru kako bi se isključilo bilo što fizičko. 'Često psi postaju depresivni zbog posljedica boli ili bolesti', rekla je, 'Odvedite ih veterinaru kako bi provjerili o čemu se točno radi'. Vlasnici bi također trebali paziti na promjene tijela i držanja, kažu iz Vets Now, kao što je 'pogrbljeni', 'kruti' položaj ili veliko rastezanje u stilu 'pas prema dolje' koje omogućuje psima da se usredotoče na svoje trbušno područje ako u njemu postoji bol.

VEZANI ČLANCI: 

Bilo kakve nepravilnosti u ishrani, piću ili spavanju također je važno uzeti u obzir. Pas koji trpi bolove vjerojatno će više spavati kako bi se oporavio i odmorio, a slično kao i kod ljudi, gubitak apetita ili bilo kakve promjene u redovnom rasporedu hrane i pića mogu signalizirati simptome problema. Ako vaš pas ima problema s jelom ili žvakanjem suhe i/ili čvrste hrane, u igri bi mogla biti bol u zubima.

A, ponekad, znakovi mogu biti pomalo iznenađujući i čak se činiti pozitivnima. Iako želimo da se naši ljubimci sami brinu o sebi, pretjerano njegovanje može biti znak da nešto nije u redu - osobito ako neprestano ližu svoje šape, što je tipična prva reakcija na čišćenje i njegu rane. Vets Now također savjetuje vlasnicima da pripaze na probleme s pokretljivošću, osobito ako uoče ukočenost ili šepanje, što bi moglo značiti ozljedu, bolne šape ili, u nekim slučajevima, artritis.

VEZANI ČLANCI: 

Drugi potencijalni znakovi boli su uznemirenost - kao što je nemir ili poteškoće s namještanjem - te drhtanje, što čak može biti simptom nečeg ozbiljnog kao što je trovanje ili bolest bubrega. Iako možda nije uvijek moguće odmah potražiti liječničku pomoć, Dogs Trust savjetuje da kontaktirate svog veterinara ako ste ikada zabrinuti ili u nedoumici. Međutim, potrebna je hitna intervencija ako vidite oteklinu, promjenu oblika noge/stopala, posjekotine ili ozljede na nozi/stopalu, tromost, otežano disanje, slomljen nokat, bolne nožne prste ili kvržice na bilo kojem udu.

Nemojte im ju davati: Ove ljudske namirnice opasne su za kućne ljubimce!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije