Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KREĆE EPIDEMIJA

Već 25 oboljelih od gripe, zaraza krenula ranije, čekaju se nove doze cjepiva

cjepivo
Duško Jaramaz/PIXSELL
29.11.2017.
u 11:34

Očekuju se i soj B virusa Victoria, te A virusa H1N1 i H3N2, ukupno četiri soja.

Gripa je krenula nešto ranije nego obično i zasad je potvrđena kod 25 oboljelih, potvrdili su jučer u HZJZ-u. Među njima ima djece, starijih osoba, kao i radno aktivnih, a kod nekoliko odraslih pacijenata došlo je do komplikacija odnosno do upale pluća i meningoencefalitisa, izjavio je dr. Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog centra za influencu.

Svi su oboljeli od virusa tipa B i to Yamagata, vrste koja je harala i prošle godine.

Očekuju se i soj B virusa Victoria, te A virusa H1N1 i H3N2, ukupno četiri soja. Cjepivo sadrži antigene tih virusa. Prošle godine, međutim, mnogi su oboljeli usprkos cijepljenju zato što se usred epidemije razvio novi soj virusa gripe. Lani se gripom zarazilo više od 50 tisuća ljudi, a 27 ih je zbog komplikacija izazvanih gripom umrlo.

Za ovu su godinu predviđali jaču epidemiju, a da su mnogi najave shvatili ozbiljno, svjedoči činjenica da je svih 280 tisuća doza pripremljenog cjepiva potrošeno u samo tri tjedna.

– Naručeno je dodatnih 8500 doza – kaže dr. Draženović. Za stvaranje imuniteta treba deset do 15 dana od cijepljenja, a vrhunac epidemije uvijek je oko Nove godine i traje do kraja ožujka.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije