Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
simptomi

Evo kako razlikovati prehladu od gripe

Prehlada
Foto: Thinkstock
1/7
03.11.2017.
u 13:50

Ako vas zakači gripa, svakako morate mirovati, piti dovoljno tekućine da ne dehidrirate i snižavati visoku temperaturu i ublažavati kašalj.

Kašljete, kišete, šmrcate? 

Vjerojatno vas je sustigla prehlada, uobičajena za ovo doba godine.

No, mnogi zapravo ne razlikuju simptome gripe i prehlade. Gripa je teška, a katkad i pogibeljna bolest zbog brojnih i raznovrsnih komplikacija koje mogu nastati poput upale uha i sinusa, upale pluća, što je i najteža komplikacija gripe. 

Ako vas "zakači" gripa, svakako morate mirovati, piti dovoljno tekućine da ne dehidrirate i snižavati visoku temperaturu i ublažavati kašalj. 

Preporuka je da se u vrijeme gripe ne krećete na mjestima gdje su velika okupljanja ljudi, poput koncerata, školskih prirerdbi i sl. Poželjno je suzdržati se i od posjeta oboljelima u bolnicama, posebice trudnice. 

Simptomi gripe i prehlade

Bolest nastupa naglo kada je riječ o gripi, a postupno ako je riječ o prehladi. Ako je riječ o gripi, temperatura je visoka, a kod prehlade umjereno povišena. Javlja se i glavobolja, bolovi u mišićima i osjećaj umora i iscrpljenosti kod gripe, dok kod prehlade ovih simptoma  nema. 

Začepljenost nosa simptom je prehlade, kod gripe se rijetko javlja, baš kao i kihanje. 

 

 

Komentara 1

AU
austrougarskigeneral
17:43 03.11.2017.

pa tmp 39 bol u mišićima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije