Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
živite zdravije

Ova loša navika prouzročuje najviše oboljenja od karcinoma, riješite je se!

stanice raka
Foto: Thinkstock
1/2
27.11.2017.
u 20:25

Zbog nedovoljne konzumacije voća i povrća rak se može razviti u 1,9 posto stanovništva, a rezultira smrću u 2,7 posto slučajeva, dok infekcija papiloma virusom rezultira razvojem raka u 1,8 posto slučajeva, a smrtnost iznosi 1,1, posto.

Četrdeset posto slučajeva karcinoma i isto toliko smrtnih slučajeva od posljedica ove bolesti moglo bi se izbjeći ili smanjiti kad bi se primijenila odgovarajuća preventivna strategija, pokazali su rezultati istraživanja američkih znanstvenika objavljeni u medicinskom časopisu "CA: A Cancer Journal for Clinicians". 

Oko 42 posto svih slučajeva raka ili 659.640 od 1,57 milijuna dijagnosticiranih slučajeva i 45,1 posto smrtnih ishoda te bolesti (265,150 od 587,521) moglo bi se spriječiti, tvrde autori studije utemeljene na podacima iz 2014. koja je provedena u Sjedinjenim Državama. 

Najviše je oboljelih, a posljedično i smrtnih slučajeva od karcinoma povezanih s uživanjem duhana, odnosno s pušenjem: riječ je o 19 posto ili 298,970 slučajeva. Od posljedica ove vrste karcinoma umre 28,8 posto ili 169,180 oboljelih. 

Pretilost je na drugom mjestu, daleko iza uživanja u duhanu, no ipak, u 7,8 posto slučajeva rezultira razvojem karcinoma, a postotak smrtnih slučajeva je 6,5. 

Na trećem je mjestu alkoholizam koji utječe na razvoj raka u 5,6 posto slučajeva i za posljedicu ima smrtni ishod u četiri posto slučajeva. 

VIDEO Supernamirnice koje trebate imati u svom domu

Na četvrtom je mjestu pretjerano izlaganje ultraljubičastim zrakama – utječe na razvoj raka u 4,7 posto slučajeva, a postotak smrtnih slučajeva je 1,5 posto. 

Slijedi fizička neaktivnost koja razvojem raka rezultira u 2,9 posto slučajeva, a za posljedicu ima smrtni ishod u 2,2 posto slučajeva. Zbog nedovoljne konzumacije voća i povrća rak se može razviti u 1,9 posto stanovništva, a rezultira smrću u 2,7 posto slučajeva, dok infekcija papiloma virusom rezultira razvojem raka u 1,8 posto slučajeva, a smrtnost iznosi 1,1, posto. 

Po podacima iz 2014. pacijenti najčešće obolijevaju od raka pluća, a u 81,7 posto slučajeva uzročnik je pušenje. Ono se povezuje sa 73,8 posto slučajeva raka grkljana, 50 posto raka jednjaka i 46,9 posto raka mjehura. Pretilost su znanstvenici povezali s razvojem 60,3 posto slučajeva raka vrata maternice, trećinom svih slučajeva karcinoma jetre, 11,3 posto raka dojke i 5,2 posto slučajeva raka debelog crijeva. 

Konzumacija alkohola odlučujući je faktor kod gotovo polovine slučajeva raka usne šupljine i ždrijela kod muškaraca i četvrtine kod žena. 

Gotovo 25 posto slučajeva raka jetre kod muškaraca i 11,9 posto kod žena povezuje se s konzumacijom alkohola, a kod žena u 16,4 posto slučajeva utječe na razvoj raka dojke. 

Izlaganje ultraljubičastim zrakama odgovorno je za 96 posto slučajeva nastanka melanoma kod muške populacije i za 93,7 posto slučajeva pojave melanoma kod žena.

Pogledajte i galeriju koji su simptomi raka crijeva na koje trebaju paziti i mlađe osobe...

stanice raka
1/5

Komentara 14

FR
franjo
22:01 27.11.2017.

Niti sam pušio niti pio a dovoljno voća i povrća jeo svaki dan i prije 14 godina obolio id raka. Sreća ni je što se otkrilo vrlo rano. Sad će vam biti smješno , sanjao sam . Otišao liječniku i ispričao mu. Bio je skeptičan , ali kad se dokazalo da je san točan i sam se iznenadio i ostao brz riječi. Danas živim normalno ali svaki kvartal imam preglede. Hranim se kao i prije.

DU
Deleted user
05:48 28.11.2017.

Ljudi su umirali od raka i umirati će i dalje! Svakako preporučit ću svima da ako su imalo karakter, prestanu pušiti! Tri kutije a sada ništa već šest godina! Može se, a kad ne pušiš, ni cigareta ni kava mi više ne pašu!? Kruh naš svagdašnji izbaciti iz prehrane 90% i kile budu uz dvije jabuke na dan same za dva leta otišle dole! I još samo, nemojte furt sjediti jer da je dobro, dragi Bog bi Vam umjesto nogu napravili kotače! Krečite se!

DU
Deleted user
21:55 27.11.2017.

ne mogu naručeni i bolesni na red gdje da ideš na preventivu to kod nas ne postoji osim za bogate

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije