Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inovacija

Novi brend iz Hrvatske: Uz vulkanski mineral hrana na stolu može biti 60 posto zdravija

16.05.2012. Zelina -  Nespes, obiteljsko gospodarstvo Kos-Jurisic, Zelinska Vinska cesta u sklopu manifestacije i promocije zelinske Kraljevine uprilicena Renesansna gozba u kojoj su ponudjeni kulinarski specijaliteti srednjeg vijeka, svinjski lungic punj
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/3
07.11.2015.
u 17:30

U tvrtki ViridisFarm – AS novom tehnologijom razbijaju zeolit na mikročestice do svega pet mikrona, što znači da bez problema ulaze u stanice biljaka i životinja

Zdravija je hrana budućnost, a ona će s mojom tehnologijom aktivacije prirodnih minerala za primjenu u poljoprivredi i stočarstvu, za koju bez lažne skromnosti mogu reći da je jedinstvena u svijetu, biti barem 60 posto zdravija nego što je danas, kaže dr. sc. Mirsad Sadiković, savjetnik tvrtke ViridisFarm – AS iz Potpićana u Istarskoj županiji, za koju su ovih dana zainteresirani s raznih strana, od Njemačke i Kariba do Kine i Australije.

Šećer, tlak, alergije...

Djelatnost i poslovna filozofija tvrtke počivaju, naime, na mineralu zeolitu, prirodnom materijalu vulkanskog porijekla kojemu se od davnina pripisuje učinkovitost u prevenciji vezivanja slobodnih radikala, toksina, teških metala te rezidua pesticida, herbicida, insekticida... iz biljaka, životinjskog, pa i ljudskog organizma. Primjena zeolita u stočnoj hrani, podsjetimo, pokazala se i te kako efikasnom u vrijeme afere s nedopuštenim razinama aflatoksina u kravljem mlijeku u Hrvatskoj prije dvije godine. No Sadiković tvrdi da je njegov projekt, vrijedan 12 milijuna kuna, otišao miljama dalje.

Inovacijskom VAM tehnologijom, koju je i patentirao, dosad prevelike čestice zeolita i do 30 mikrona uspio je razbiti na nanočestice i mikročestice do svega pet mikrona, što znači da bez problema ulaze u stanice biljaka i životinja te ih čiste od štetnih tvari što ih čini puno sigurnijima u hranidbenom lancu, za naše zdravlje, ali i tlo i okoliš.

– Hrana izgleda sve ljepše, lijepo je upakirana, napola pripremljena... a sve se manje pazi na kvalitetu i na to da ovakvom, već standardnom prehranom, punom raznih rezidua i aditiva svaki dan upropaštavamo vlastito zdravlje, rušimo prag imunološkog sustava i sve više obolijevamo od "modernih" bolesti – tlaka, šećera, alergija... Pilići su se nekad tovili 110, a danas svega 35 dana kako bi se povećala proizvodnja i zarada. Tako je i s mlijekom, ubrzanim tovom junadi, proizvodnjom kukuruza... u kojima stare tehnologije i ostaci raznih kemijskih sredstava, pesticida, ubrzivača rasta ostavljaju posljedice na ljudski organizam, a zaboravlja se da je hrana i lijek – objašnjava Sadiković. Bavljenje uzrokom, a ne posljedicama toksina u našem organizmu i na našem stolu zapisana mu je vjerojatno i u genima. Biomedicina je u njegovoj obitelji, naime, tradicija već više od 160 godina, za kojih je u obitelji stasalo više od 48 doktora. Vjerojatno najpoznatiji od njih njegov je pradjed Sadik Sadiković, pisac najprodavanije knjige u Hrvata „Narodno zdravlje". Rezultat njegovih 20-ak godina intenzivnog rada na projektu „Zdrava hrana za zdravlje ljudi" stopostotni je prirodni dodatak prehrani koji potkrepljuje već niz znanstvenih dokaza i studija, od kojih neke provodi i u suradnji s najvećim hrvatskim proizvođačem hrane – koncernom Agrokor. Prvi rezultati prehrane svinja njegovim proizvodom dobivenim VAM tehnologijom u Belju su, objašnjava, dali jako dobre rezultate pa je u planu i daljnja primjena zeolita u peradarstvu. Radi i s Kokom...

– Zeolit kao dodatak hrani za životinje u tovu omogućuje detoksifikaciju njihova organizma, jača imunitet, stimulira apetit i enzime antioksidacije... – nabraja on.

Kad se prirodni kalcitni materijal zajedno sa zeolitom aktivira i folijarno prska po biljkama, za sebe veže teške metale iz zemlje, poboljšava i podiže otpornost biljke od klijanja do berbe, poboljšava kvalitetu tla, produljuje dozrijevanje i vijek trajanja proizvoda... čime su naročito oduševljeni Kinezi. Nakon što su njegov proizvod testirali na povrću, paprici, rajčici i tikvicama, predlagali su mu, kaže, da proizvodnju ViridisFarma preseli u Kinu. No iako danas pregovara i s jednim od najvećih kineskih igrača u proizvodnji svinjetine i jednim od suvlasnika Alibabe, čije ime, kako tvrdi, još ne može objaviti jer je vezan predugovorom, za sada je sklon samo ustupanju tehnologije kroz neki oblik franšize.

Zdravi princip uzgoja

– Cilj je stvoriti potpuno novi brend voća, povrća ili bilo kojeg mesnog proizvoda u Hrvatskoj koji se temelji na prirodnim i zdravim principima uzgoja i bez povećanja cijene proizvodnje – tvrdi on.

Njegovom VAM tehnologijom ne mijenja se nijedan tehnološki proces u proizvodnji, a kad uz pomoć nje rajčica, krastavac, kukuruz, pile... stignu od njive ili farme do našeg stola, sadržavat će i do 60 posto manje štetnih tvari nego što imaju danas – uvjeren je Sadiković. Za nekoliko mjeseci planira na bazi zeolita ponuditi paletu proizvoda i za kućne ljubimce, a potom i kao dodatak ljudskoj prehrani.

>>Hrana je zdravlje, ali i bolest, treba znati što i kada izabrati

>>Hrvati stavili kruh i peciva na ‘crnu listu’ – hrana bez glutena sve je popularnija

Komentara 6

Avatar TvojUjko
TvojUjko
17:40 07.11.2015.

kaže on :jedinstvena u svijetu, biti ćemo barem 60 posto zdraviji nego što smo danas, kaže dr. sc. Mirsad Sadiković, savjetnik tvrtke ViridisFarm LOL

PI
pipnicar
18:42 07.11.2015.

Kad uguglate 'mineral zeolit' pojavi se mlogo srpskog zeolita na internetu. Jolanda prodaje bozu u ove izborne dane. Mineral se siroko koristi u svijetu kao adsorbens i katalizator, postoji u sintetskom obliku. Novinarska prostitucija da se zaradi neka para.

AA
Aartur
19:48 07.11.2015.

Šteta što je dr. Dabić na haškom sudu, on bi sigurno to bolje objasnio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije