Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve za ljepotu

Ukrasne kristale na zube ne smiju stavljati kozmetičari

'smjeh usta zubi'
'Photoshop'
19.03.2011.
u 15:55

Deset tisuća kuna stoji stomatološka polimerizacijska lampa u veledrogerijama i dentalnim depoima koju je potrebno nabaviti za obavljenje zahvata koji uključuju ukrašavanje zuba

“Ukrasite svoje prekrasne bijele zube kristalima Swarovski i dajte svom osmijehu blistaviji sjaj” reklama je od koje se kosa na glavi digla zagrebačkoj stomatologinji Tajani Kušeti Antić.

 

– Nevjerojatno je da se kozmetičari upuštaju u nešto za što nisu educirani! 
Kad ti cirkonići, kristalići i što sve ispadnu, osoba koja ih je nosila zubaru da da sanira štetu na zubu, a ne zna se čime je zub tretiran – iznosi ogorčena stomatologinja. Kozmetičari pri takvu zahvatu na zub vjerojatno stave kiselinu, kako bi se površina ohrapavila, pa se onda na nju stavi ljepilo na koje se učvrsti kristalić i sl., a to se potom učvršćuje polimerizacijskom lampom.

 

– To su materijali koji se kupuju u prodavatelja stomatološke opreme i ne bi se smjeli kupovati neovlašteno – ističe stomatologinja.

 

Zubna caklina

 

U Hrvatskoj komori dentalne medicine kažu kako nisu upoznati s praksom da kozmetički saloni tretiraju zube svojih klijenata nakitom, ali ističu da su jedine osobe koje to mogu raditi, prema Zakonu o stomatološkoj zaštiti i edukaciji, doktori dentalne medicine.

 

– Svaki postupak na zubu kojim želimo retinirati ikakav predmet, pa tako i zubni nakit, uključuje tretiranje zubne cakline, što donosi niz mogućih neželjenih posljedica za pacijenta. 
Osobe u kozmetičkim salonima nisu i ne mogu biti educirane da tretiraju zubno tkivo svojim pacijentima te mogu uzrokovati i već spomenute posljedice – izjavio je dr. Hrvoje Pezo, specijalist dentalne protetike i predsjednik Komore, te dodao da polimerizacijske lampe za primjenu u ustima mogu kupiti samo pravne osobe registrirane za djelatnosti dentalne medicine.

 

Vani uobičajeno

 

Kozmetičari pak ne znaju da rade nešto što ne smiju.

 

– Dodatno sam se školovala u Velikoj Britaniji u kojoj su me osposobili i za tehniku stavljanja aplikacija na zube, što je vrlo jednostavno i ne traži znanje stomatologije. 
Vani je uobičajeno da aplikacije ugrađuju kozmetičari – rekla nam je kozmetičarka Ljiljana Mlinarić napomenuvši da je zubarsku polimerizacijsku lampu kupila legalno.

Ključne riječi

Komentara 5

MI
mica1111
18:48 19.03.2011.

...u svašta se upuštaju te kozmetičarke... ...evo zadnje što sam čula je da daju i botox... ...puno su luđi oni koji to sebi dopuštaju...

MA
mamba64
02:23 20.03.2011.

Sa ovakvim zubima žene nebi smile pušiti.

BO
bonsai
07:15 20.03.2011.

Da , pa zašto bi zarađivale kozmetičarke , tu smo mi stomatološke ordinacije koje trebamo skinuti pacijentima i gaće sramotno visokim cijenama , pa neče valjda i one zarađivati stotine tisuća kuna godišnje a prijavljivati desetke !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije