Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMRTNOSNA ZAGAĐENOST ZRAKA

Ukrasne biljke na poslu spašavaju život

bilje
Arhiva Večernjeg lista
06.11.2009.
u 12:19

Zrak u zatvorenom prostoru čak je dvanaest puta onečišćeniji od vanjskog zraka zbog kemikalija u odjeći, bojama, sredstvima za čišćenje, građevinskom materijalu, namještaju i slično.

Engleski bršljan, paprat i biljke s voštanim lišćem trebali bi se naći među najpopularnijim biljkama za urede i poslovne prostore. Istraživanja su naime dokazala kako ukrasne bilje drastično smanjuju razinu stresa te poboljšavaju zdravlje i potiču na rad jer upijaju štetna zagađenja zraka u zatvorenom prostoru.

Prema izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije iz 2002. godine onečišćenja u zatvorenim prostorima ozbiljan su zdravstveni problem odgovoran za više od 1,6 milijuna smrti svake godine.

Naime, zrak u zatvorenom prostoru je čak dvanaest puta onečišćeniji od vanjskog zraka zbog kemikalija u odjeći, bojama, sredstvima za čišćenje, građevinskom materijalu, namještaju i slično.

Upravo zbog velike štetnosti ovih zagađivača znanstvenici su odlučili testirati ukrasne biljke i njihovu sposobnost upijanja loših spojeva iz zraka.

Stanley Kays, glavni istraživač sa sveučilišta Georgia, zaključio je kako neke sobne biljke imaju sposobnost ne samo uklanjanja loših spojeva iz zraka nego i poboljšavaju opće fizičko zdravlje ljudi koji borave u tom prostoru.

Postavljanjem biljaka u poslovne prostore ne samo da se smanjuje stres nego se potiče i radna atmosfera, što je samo razlog više da poslodavci razmisle o dodavanju vegetacije u dizajn interijera.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije