Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koji ste tip?

Tuširate li se ujutro ili navečer? Doznajte kada biste zaista trebali

tuširanje
Foto: Thinkstock
1/6
16.10.2015.
u 13:40

Ujutro ili navečer? Nekima taj ritual diktiraju dnevne obveze, ali neki su dosljedni nekim svojim navikama pa se tuširaju uvijek u određeni dio dana

Kada je u pitanju skok pod tuš, svatko ima svoje rituale.

Ujutro ili navečer? Nekima taj ritual diktiraju dnevne obveze, ali neki su dosljedni nekim svojim navikama pa se tuširaju uvijek u određeni dio dana, ovisno o tome žele li izići iz kuće svježi i čisti ili takvi radije liježu u krevet. 

Obje varijacije imaju svoje prednosti i nedostatke. 

Jutarnje tuširanje

Ako imate problema s masnom kožom jutarnje tuširanje za vas je pravi izbor. Koža se može namastiti tijekom noći, pa će tuširanje nakon sna očistiti bore, pojasnila je njujorška liječnica Holly Phillips za Yahoo Health.

Ako ste kreativna osoba i radite na kreativnom radnom mjestu i za vas će jutarnje tuširanje biti pravi izbor. Tuširanje je u mnogočemu poput meditacije jer ulazite u opušteno stanje uma što će rezultirati genijalnim idejama, poručuje psihologinja s Harvarda Shelley Carso. 

Ne možete se razbuditi? Eto još jednog razloga da nakon buđenja odete na tuširanje. Osim što će pomoći da se razbudite, jutarnje tuširanje će i potaknuti vaš metabolizam. Istraživanja su pokazala da će poseban "boost" vašem organizmu pružiti nekoliko minuta minuta tuširanja hladnom vodom, a zasigurno će i potaknuti cirkulaciju i izmjenu tvari u organizmu. Tuširajte se ujutro i spremni pozdravite novi dan. 

Večernje tuširanje

Sve više ljudi ima problema sa spavanjem, odnosno navečer teško utonu u san ma koliko bili umorni. Ako se ovo i vama događa, znajte da ste vjerojatno pod stresom i to je najčešći razlog zašto "brojanje ovaca" pred spavanja teško daje rezultate. Pomozite si večernjim tuširanjem. Iako će vas jutarnje tuširanje lako razbuditi, večernje ima sasvim drugi efekt. "Brzo hlađenje"  nakon što završite s tuširanjem prirodni je indukator sna, tvrdi Christopher Winter iz American Academy of Sleep Medicine.

Ako imate suhu kožu i sklonu ekcemima, za vas je jutarnje tuširanje loša odluka jer će kožu dodatno isušiti i ukloniti prirodna ulja izlučena tijekom sna. Stoga se tuširajte navečer i kožu njegujte primjerenim proizvodima namijenjenima takvoj vrsti kože. 

>>Evo koja je optimalna temperatura vode za tuširanje!

Komentara 4

ČI
Čiba
15:21 16.10.2015.

Stvarno sam se uvjerila da večernje tuširanje sa hladnim "šokom"uspava.Zaspem isti tren,pogotovo ljeti kad onako svježa legnem u krevet.Provajte!

MM
mmedeni
06:32 17.10.2015.

mmm i ja volim vecernje tusiranje uh kako opusta

Avatar Lutkica
Lutkica
20:29 17.10.2015.

tuširam se ujutro nakon gimnastike i jogginga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije