Naslovnica Lifestyle Putovanja

Turisti su prije četiri godine dnevno trošili 66 eura, a ljetos 14 više

Prema posljednjem sličnom istraživanju iz 2014., Britanci su dnevno trošili 122 eura, Rusi 99, Francuzi 95, Nijemci 62, a Hrvati samo 50 eura
02. studenoga 2017. u 21:26 4 komentara 215 prikaza
Foto: Boris Šćitar/PIXSELL

Koliko je milijardi i milijuna eura ukupno najbolja sezona u povijesti donijela Hrvatskoj, znat će se tek za koji mjesec. Već sada, međutim, znamo da su turisti pojedinačno ovoga ljeta trošili dvadesetak posto više nego 2014., kada se posljednji puta radila slična analiza.

Dani turizma Premijer na Danima turizma: Hrvatska će biti jedna od najprivlačnih destinacija u svijetu

Taj je podatak na nedavnim Danima turizma otkrio premijer Plenković, a u stvarnosti znači da je prosječna dnevna potrošnja naših gostiju sa 66 eura u 2014. narasla u ovoj godini na barem 79, a možda i nešto više od 80 eura. Najizdašnijim gostima tada su se, prema istraživanju Instituta za turizam Tomas 2014., pokazali Britanci, koji su dnevno prosječno trošili 122 eura.

U vrhu su s 99 eura bili i Rusi te s 95 eura Francuzi, a najbrojniji Nijemci 2014. bili su čak nešto ispod prosjeka; dnevno su na smještaj, prehranu, zabavu, šoping... trošili samo 62 eura. Domaći su, pak, na odmoru dnevno trošili samo 50 eura. Koliko je koja nacija ove sezone trošila na Jadranu, jesu li svi bili izdašniji, tko i koliko iskače iz prosjeka i sl. znat ćemo uskoro, kad se objavi cjeloviti Tomas 2017. Istraživanje će otkriti i što su gosti radili na odmoru, jesu li bili zadovoljni, s kime su došli te druge vrijedne pokazatelje.

Elektronički otisci Kako podatkovna znanost pomaže hrvatskom turizmu Hloverka Novak-Srzić Hloverka Novak-Srzić Turizam može spasiti Slavoniju i zadržati mlade noćenja Evo gdje domaći gosti najčešće provode odmore i koliko traju
f
OSOBNO ISKUSTVO
Kako mi je LUNA 2 spasila pripreme za vjenčanje najbolje prijateljice

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar indigo25
  indigo25:

  eee lipi moji. to je bilo onda, a sad je ovako. (roko)

 • Avatar PošteniHrvat
  PošteniHrvat:

  Trebamo strane turiste pokrasti, obmanuti I prevariti. Mi to uz Boga I domoljublje možemo, znamo i volimo raditi.

 • filipsbilliard:

  jesu potrosili vise...kad je sve poskupjelo...hihi...😎