Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Sve prednosti suvremenog biološkog liječenja zuba

Sve prednosti suvremenog biološkog liječenja zuba
Foto: Shutterstock
06.03.2018.
u 11:19

Suvremene inovativne tehnologije imaju veliki potencijal za poboljšanje kvalitete oralnog zdravlja i unapređivanje stomatološke zaštite

Klinički uspjeh materijala koji se primjenjuju u terapiji zubnog tkiva ovisi o njegovim fizikalnim i kemijskim karakteristikama, no posljednjih godina suvremena shvaćanja stavljaju naglasak i na biološku sigurnost.

Materijali koji se primjenjuju u stomatologiji uglavnom su u neposrednom kontaktu s vitalnim (živim) tkivom te bi trebali biti inertni i biokompatibilni. Biološke karakteristike materijala važne su i stoga što toksični materijali mogu oštetiti zdravo tkivo te uzrokovati upalni odgovor organizma. Lokalizirane, ali i sistemske reakcije zbog djelovanja pojedinih komponenti materijala očituju se kao alergijske reakcije, kontaktni dermatitis, urtikarije te funkcionalna i strukturalna oštećenja stanica koja mogu pridonijeti razvoju tumorskih tvorbi. Biokompatibilnost materijala podrazumijeva uspostavljanje stabilne veze s biološkim tkivom koja nema štetan učinak na organizam već potiče cijeljenje.

Bioaktivni materijali kao suvremena tehnologija

Suvremene inovativne tehnologije imaju veliki potencijal za poboljšanje kvalitete oralnog zdravlja i unapređivanje stomatološke zaštite. Bioaktivni materijali danas imaju široku kliničku primjenu u stomatologiji i medicini. Njihovom primjenom nastoji se umanjiti i ukloniti imunološki odgovor organizma. Tijekom 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća otkrivena je prva generacija biomaterijala. Opravdanost njihovog uvođenja dokazuju mnoga različita područja u kojima se bioaktivni materijali i danas uspješno primjenjuju (stomatologija, ortopedija, terapija matičnim stanicama, terapija karcinoma, molekularna biologija...). Bioaktivni materijali imaju snažan antitumorski i antimikrobni učinak. Sastavni dio ovih materijala čine organske molekule sirovih ekstrakata biljaka, životinja ili mikroba koje se mogu koristiti za liječenje.

U kliničkom radu bioaktivni materijali pokazali su biokompatibilnost (netoksičnost), poboljšana tehnološka i biološka svojstva, biorazgradivost, dimenzijsku i kemijsku stabilnost te antibakterijski učinak. Zbog svoje otpornosti na lom i trenje osiguravaju dugoročnost veze sa zubnim tkivom. Također, potiču reparaciju i regeneraciju zubnih tkiva. Otpuštanje fluoridnih iona iz strukture bioaktivnih materijala važan je čimbenik prevencije ponovnog karijesa i liječenja dubokih karijesnih lezija. Učinkovitost otpuštanja minerala dovodi do neposrednog i dogotrajnog povećanja razine pH This will help protect tooth structure from the detrimental effects of all types of acids.što je važna klinička implikacija u zaštiti strukture zuba od štetnih učinaka svih vrsta kiselina.

Kada se primjenjuju bioaktivni materijali?

Primjena bioaktivnih materijala u stomatologiji indicirana je u endodontskom liječenju zuba, endodontskoj kirurgiji, pedodonciji, protetici, maksilofacijalnoj i oralnoj kirurgiji, dentalnoj implantologiji i parodontologiji.

Područje prevencije i zaštite oralnog zdravlja kod najosjetljivijih skupina djece te osoba s poteškoćama u razvoju primjenom bioaktivnih materijala uspješno odgovara na sve zahtjevnije potrebe u svakodnevnom kliničkom radu.

Kao odgovor na sve bolju informiranost i zahtjeve pacijenata, a u skladu sa odgovornošću doktora dentalne medicine primjena bioaktivnih materijala sinonim je za uspješan biološki pristup u terapiji zubnih tkiva.

Zaključci:

Inovacije koje omogućuju promicanje kvalitetnije zdravstvene skrbi pacijenata dostupne su sve većem broju pacijenata zbog kontinuiranog unapređenja brojnih tehnika i materijala u području dentalne medicine.

U odnosu na konvencionalne oblike liječenja i odabir materijala u području dentalne medicine, primjenom suvremenih bioaktivnih materijala i dijagnostičko-terapijskih postupaka pacijent može u suradnji sa svojim liječnikom dentalne medicine neželjene učinke liječenja svesti na minimum te odabrati plan terapije u skladu sa svojim saznanjima i mogućnostima.

Dr.sc. Valentina Brzović Rajić, dr.med.dent.
Specijalist dentalne patologije s endodoncijom
Zavod za endodonciju i restaurativnu stomatologiju
Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Klinički zavod za bolesti zubi
Klinika za stomatologiju, KBC Zagreb

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije