Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Upotreba antibiotika u dječjoj dentalnoj medicini

Upotreba antibiotika u dječjoj dentalnoj medicini
Foto: Shutterestock
22.02.2018.
u 09:46

Antibiotici su antimikrobni lijekovi koji se koriste za liječenje infekcija kada se klinički procijeni da je obrana domaćina nedostatna za savladavanje postojeće infekcije. Oni djeluju tako da uništavaju mikroorganizme koji uzrokuju infekciju ili onemogućavaju njihov rast i razmnožavanje.

U dentalnoj medicini antibiotici su po učestalosti primjene, uz analgetike i anestetike najkorištenija grupa lijekova. Imaju vrlo veliko terapijsko značenje u liječenju odontogene upale ili se koriste u profilaktičke svrhe,posebno u profilaksi bakterijskog endokarditisa.

Danas smo svjedoci i njihove neracionalne upotrebe. Neopravdana primjena antibiotika dovodi do otpornosti organizma na antibiotike, a to je posebno izraženo u dječjoj dobi.

Djeca su podložnija infekciji radi nezrelosti imunoloških obrambenih mehanizama, nestabilnosti homeostaze i osjetljivosti stanica na patogene. To čini glavnu razliku u manifestaciji zaraznih bolesti u djece i odraslih.

Većina akutnih upala odontogenog porijekla može se uspješno riješiti pravovremenim endodontskim liječenjem zuba uzročnika ili njegovim vađenjem. Međutim kod djece se, zbog gore navedenih razloga, odontogena upala može puno brže proširiti iz područja oko zuba u meka tkiva te može u puno kraćem vremenu izazvati kompilkacije. Upravo je to glavni uzrok češćeg posezanja za antibiotskom terapijom.

Indikacije za upotrebu antibiotika

Indikacije za upotrebu antibiotika kod odontogenih upala su prisutni opći znakovi infekcije koji se kod djeteta očituju kao malaksalost,slabost, povišena tjelesna temperatura, ubrzani puls i ubrzano disanje te vrlo često i izražena glavobolja. Uz to moraju biti prisutni i lokalni znakovi infekcije: otečenost u području orofacijalne regije, bol, crvenilo kože i otečenost regionalnih limfnih čvorova. Sam zub uzročnik može biti bolan na dodir i lagano pomičan. Kod djeteta mora biti prisutan neki od ovih simptoma akutne upale da bi upotreba antibiotika bila opravdana. Uz antimikrobnu terapiju nužno je i osnovno liječenje zuba uzročnika (trepanacija zuba, drenaža gnojnog sadržaja ili vađenje zuba).

Pravilan izbor antibiotika

Osim pravilnog izbora antibiotika vrlo je važna doza i način njegove primjene. Doza za djete se može izračunati na temelju dobi djeteta i na temelju njegove tjelesne težine. Tako određenu dozu antibiotika treba uzimati po propisanoj shemi,koja je uobičajena za određenu vrstu antibiotika. Vrlo je važno napomenuti da se antibiotik mora u propisanoj dozi uzeti do završetka predviđenog liječenja,bez obzira na to je li došlo do poboljšanja kliničke slike i povlačenja simptoma. Jedino se na taj način mogu efiksno eliminirati mikroorganizmi koji su izazvali upalu, a izbjegava se mogućnost razvoja rezistenicije mikroorganizama na korišteni antibiotik.

Posebna napomena roditeljima:
uzeti cijelu dozu lijeka bez obzira na povlačenje simptoma

Izv.prof.dr.sc. Nataša Ivančić Jokić, dr.med.dent. spec. pedodoncije
Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet, Studij dentalne medicine
KBC Rijeka

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije