Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Endodontsko liječenje zuba

Zubi
Foto: Shutterstock
12.02.2018.
u 10:00

Endodoncija je grana dentalne medicine koja se bavi prevencijom, dijagnostikom i liječenjem patoloških stanja zubne pulpe.

“Endo” na grčkom znači unutra, a “odont” zub. Endodontsko liječenje zuba je terapijski postupak mehaničkog i kemijskog uklanjanja bolesnog pulpnog tkiva (“zubnog živca”) iz unutrašnjosti zuba, dezinfekcije i ispunjavanje očišćenog endodontskog prostora (kanala zuba) biokompatibilnim materijalima koja trajno ostaju unutar zuba.

Kada se provodi endodontsko liječenje zuba?

Endodontsko liječenje potrebno je provesti kod zuba s upaljenom ili nekrotičnom zupnom pulpom. Simptomi upale zubne pulpe su spontani bolovi, dugotrajna osjetljivost na vanjske stimulanse (hladno, toplo, zagriz), promjena boje zuba, pojava otekline oko zuba. Ukoliko upala zuba nije prepoznata (bez simptoma) i ostaje neliječena, nastaje nekroza pulpe (odumiranje pulpe). Upalni proces i bakterije mogu se proširiti iz unutrašnjosti zuba (korijenskih kanala) kroz otvor na vrhu korijena zuba u koštano tkivo oko korijena (periapikalni prostor zuba) i uzrokovati gubitak kosti (“zubni granulom”). Ukoliko se bakterije i upalni procesa brzo šire iz zuba u periapikalno područje, nastaje akutno oticanje s jakim bolovima (spontani bolovi, bolovi na zagriz i dodir) i govorimo o razvoju zubnog apscesa. U nekim slučajevima može se razviti oteklina dijela lica s razvojem i općih simptoma (temperatura) te je tada potrebno u terapiju uključiti i sistemske antibiotike.

Antibiotike je potrebno prepisati i pacijentima s oslabljenim imunitetom. Veća oteklina unutar usne šupljine može se razrezati, a u načinjeni otvor postaviti dren da bi se omogućilo otjecanje upalnog sadržaja. Kronični periapikalni procesi su uglavnom bezbolni, a najčešće se otkriju kao slučajni nalaz na rtg snimci.

Vrste trauma zuba

Najčešći razlog upale zubne pulpe je širenje karijesne lezije kroz caklinu i dentin te ulazak bakterija i bakterijskih nusprodukata u zatvoreni endodontski prostor (pulpa) unutar zuba. Trauma zuba može, također, uzrokovati upalu i nekrozu zuba. Trauma zuba može biti akutna (udarac i lom zuba) ili kronična (poremećaj okluzije, preobilno brušenje kod izrade preparacije za protetski nadomjestak ili zbog razvoja topline kod brušenja). Upalne promjene zubne pulpe mogu nastati i kao posljedica uznapredovalog parodontitisa i opsežnog gubitka marginalne kosti. Specifičnost upale zubne pulpe je u tome što je zubna pulpa okružena tvrdim tkivom dentina i cakline i povezana s okolnim tkivom samo preko otvora na vrhu korijena. Upravo zbog toga i najmanje upalne promjene, koje uzrokuju povećanje lokalnog tlaka i, posljedično, pritisak na krvne žile, smanjuju cikrulaciju i obrambrene mehanizme pulpe.

Kako se provodi endodontsko liječenje zuba?

Cilj endodontskog liječenja zuba je ukloniti upalni sadržaj iz unutrašnjeg prostora zuba (korijenskih kanala zuba) (bolesno pulpno tkivo, detritus, bakterije) te ga potom oblikovati, očistiti, dezinficirati i napuniti biokompatibilnim materijalom kako bi se spriječila ponovna infekcija te osiguralo cijeljenje periapikalnog procesa. Endodontsko liječenje provodi se u jednoj ili dvije posjete. Prvi korak je klinički pregled i analiza rendgenske snimke zuba na temelju čega se postavlja dijagnoza. Zub se prije početka liječenja anestezira i izolira gumenom zaštitom (koferdamom) kako bi se zaštitio pacijent tijekom zahvata i spriječila reinfekcija endodontskog prostora bakterijama iz sline. Mehaničko čišćenje i oblikovanje korijenskih kanala zuba provodi se malim endodontskim instrumentima. Tijekom i nakon mehaničke obrade, kanali se ispiru tekućinama za dezinfekciju i uklanjanje detritusa nastalog mehaničkom obradom.

U tu svrhu rabe se i zvučni i ultrazvučni uređaji koji pojačavaju kemijski i mehanički učinak irigansa. U suvremenoj endodonciji, za dezinfekciju kanala, koriste se i laseri. Oblikovani i očišćeni kanali pune se gutaperka štapićima i biokompatibilnim cementom. Kvaliteta punjenja kanala provjerava se na kontrolnoj rendgenskoj snimci. Nakon punjenja kanala, potrebno je zub trajno rekonstrirati ispunom ili protetski unutar dva tjedna kako bi se spriječila ponovna pojava infekcije te osigurala estetika i kvalitetna funkcija. Nekoliko dana nakon završetka endodontskog liječenja, pacijenti mogu osjećati bol nekoliko dana (maksimalno sedam dana), posebice ako je bol bila prisutna i prije zahvata. U slučaju postojanja periapikalnog procesa (granuloma) zub se ponovno kontrolira nakon šest mjeseci, nakon godinu, odnosno dvije godine. Uspješnost liječenja se procijenjuje na temelju cijeljenja granuloma i izostanka drugih patoloških znakova i simptoma.

Restauracija endodontski liječenog zuba

Funkcijska vrijednost endodontski liječenog zuba je jednaka kao i zdravog zuba. Ipak, liječeni zub gubi, s vremenom, vlažnost i elastičnost, postaje krhak i može puknuti pod utjecajem žvačnih sila. Tome doprinosi i opsežan gubitak tvrdog zubnog tkiva zbog karijesne lezije ili velikih ispuna. Zbog toga planiranje i odluka o konačnoj estetskoj restauraciji endodontski liječenog zuba utječe na dugotrajnost i uspjeh endodontske terapije.

1. Uspjeh endodontskog liječenog zuba ovisi o točnoj dijagnozi, uspješno provedenoj kemijskoj i mehaničkoj obradi kanala zuba, i pravovremenoj i kvalitetnoj rekonstrukciji preostale krune zuba.

2. Endodontsko liječeni zubi su jednake funkcijske vrijednosti kao i zdravi zubi.

3. Endodontsko liječene zube je potrebno kontrolirati jedanput godišnje tijekom četiri godine. Kontrola uključuje analizu rendgenske snimke i klinički pregled.

Doc.dr.sc. Ivona Bago
Zavod za endodonciju i restaurativnu stomatologiju
Stomatološki fakultet Sveučilište u Zagrebu

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije