Brojna znanstvena istraživanja provedena u posljednje vrijeme iznova su
dokazala sve blagotvorne prednosti mediteranskog načina prehrane.
Kuhinja u kojoj je meso uglavnom zamijenjeno ribom (ili samo kuhano), a
putar zamijenjen maslinovim uljem blagotvorna je za ljudsko zdravlje i
nadasve ukusna za istančana gurmanska nepca.
Sve su dosadašnje studije pokazale da osobe koje se sustavno hrane
namirnicama tipičnim za mediteransko podneblje u pravilu dulje žive.
Ljubitelji dobre kapljice reći će da je to rezultat zamjene vode vinom,
ali očito nije u pitanju samo to, iako je dokazano da i čaša crnog vina
nakon ukusnog ručka ne može škoditi.
Uz to, mediteransko podneblje ima blagu klimu u kojoj gotovo cijele
godine izvsrno uspijevaju povrtnice s velikim lisnatim dijelovima kao
što su raštika i zelena salata, te obilje voća među kojim svakako treba
posebno istaknuti agrume (limun, naranča, grejp, mandarina, kivi), ali
i smokve, bademe, grožđe...
Sve su to odreda namirnice bogate vitaminima, mineralima te raznim
zaštitnim tvarima, koje su istovremeno i idealna podloga za izuzetno
lagana, ali i ukusna jela. Stoga kada se sljedeći put nađete na tržnici
ili u dvojbi što pripremiti za ručak: slijedite gastropravila
Mediterana – lešade, komad dobre ribe, obilje povrća, čaša dobrog vina
i komad zrelog voća umjesto deserta.
FINO&ZDRAVO
Sva blaga i prednosti mediteranske prehrane