Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FINO&ZDRAVO

Sva blaga i prednosti mediteranske prehrane

26.05.2009.
u 14:23

Brojna znanstvena istraživanja provedena u posljednje vrijeme iznova su dokazala sve blagotvorne prednosti mediteranskog načina prehrane. Kuhinja u kojoj je meso uglavnom zamijenjeno ribom (ili samo kuhano), a putar zamijenjen maslinovim uljem blagotvorna je za ljudsko zdravlje i nadasve ukusna za istančana gurmanska nepca.

Sve su dosadašnje studije pokazale da osobe koje se sustavno hrane namirnicama tipičnim za mediteransko podneblje u pravilu dulje žive. Ljubitelji dobre kapljice reći će da je to rezultat zamjene vode vinom, ali očito nije u pitanju samo to, iako je dokazano da i čaša crnog vina nakon ukusnog ručka ne može škoditi.

Uz to, mediteransko podneblje ima blagu klimu u kojoj gotovo cijele godine izvsrno uspijevaju povrtnice s velikim lisnatim dijelovima kao što su raštika i zelena salata, te obilje voća među kojim svakako treba posebno istaknuti agrume (limun, naranča, grejp, mandarina, kivi), ali i smokve, bademe, grožđe...

Sve su to odreda namirnice bogate vitaminima, mineralima te raznim zaštitnim tvarima, koje su istovremeno i idealna podloga za izuzetno lagana, ali i ukusna jela. Stoga kada se sljedeći put nađete na tržnici ili u dvojbi što pripremiti za ručak: slijedite gastropravila Mediterana – lešade, komad dobre ribe, obilje povrća, čaša dobrog vina i komad zrelog voća umjesto deserta.

Želite prijaviti greške?

Kupnja