Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savršena je

Suzy Josipović ima izvrstan recept za focacciu, iskoristite ga i obogatite blagdanski stol domaćom talijanskom pogačom

Suzy Josipović Redžepagić/Instagram
20.12.2022.
u 06:32

Focaccia je okrugla tanka pogača rađena s maslinovim uljem, koja se priprema u mediteranskim zemljama, najčešće u Italiji. Osnova je tijesto za kruh tj. za pizzu, ali se obavezno radi s maslinovim uljem i dodaje neki mediteranski začin poput ružmarina ili majčine dušice ili pak češnjaka, sušene rajčice, sira, slanih srdela, kapara ili nečeg drugog...

Autorica jedne od najprodavanijih kuharica u Hrvatskoj, Suzy Josipović Redžepagić, kaže da smisao božićnog okupljanja nije u tome da domaćica padne s nogu od umora, već da zajedno s obitelji i prijateljima uživa u tom posebnom danu. Suzy ima veliku obitelj i za blagdane uvijek odabire jela koja najčešće kuha i koja ukućani i gosti najviše vole. Focaccia se obavezno mora naći na stolu jer svi obožavaju ovu finu talijansku pogaču. 

Foto: Borna Filić/PIXSELL

Focaccia s maslinama

Vrijeme pripreme i stajanja tijesta: 180 minuta

Vrijeme pečenja: oko 25 minuta

Temperatura pećnice: 220 °C pa 180 °C

Sastojci:

25 g svježeg kvasca

40 dag brašna

15-ak maslina

5 žlica maslinova ulja

1,5 dl tople vode

sol

Foto: Suzy Josipović Redžepagić/Instagram

Priprema:

Razmrvljeni kvasac izmiješajte u malo tople vode i ostavite da odstoji oko 10 minuta. U veću posudu stavite brašno, napravite u sredini jamicu, dodajte sol, dignuti kvasac, 2 žlice maslinova ulja i toplu vodu, pa mijesite oko 10 minuta. Tijesto premjestite u drugu zdjelu obloženu čistom kuhinjskom krpom posutom brašnom. Ostavite na toplome 2 – 2,5 sata da dvostruko naraste. Zatim dodajte pola maslina pa tijesto ponovo kratko premijesite, razvaljajte i stavite u nauljen okrugao lim. Prekrijte ga vlažnim ubrusom i ostavite da stoji još 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 200 °C. Tijesto na više mjesta utisnite vilicom ili prstom, rasporedite preostale masline i premažite preostalim maslinovim uljem. Pecite u pećnici zagrijanoj na 220 °C, pa smanjite na 180 °C. Pecite oko 25 minuta pa pečenu pogaču izvadite iz pećnice i ohladite na rešetci.

Foto: Suzy Josipović Redžepagić/Instagram

Foto: Suzy Josipović Redžepagić/Instagram

 

 

Komentara 2

MO
montello
12:26 20.12.2022.

Moze sir unutra spinat super

MM
Marljivi mrav
10:13 20.12.2022.

Neka , hvala. Meni je soparnik 100puta bolji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije