Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Liječe rak i tumore, a u kontinentalnoj Hrvatskoj za ove plodove gotovo i ne znaju

Za liječenje gubitka glasa, upale grla, kašlja ili bronhitisa upotrebljava se 30 do 50 grama mljevenih plodova u jednoj litri vode.
22. studenoga 2017. u 09:08 40 komentara 83608 prikaza
Žižula
Foto: Instagram

Žižula (lat. Zizyphus jujuba) je poznata i pod imenima kineska datulja, čimičak, čičindarica. 

Sve je više postova po Instagramu koji slave ove male plodove kao supernamirnicu. Ne čudi nas to jer plodovi koji dozrijevaju u rujnu i listopadu te okusom podsjećaju na slatko-kiselu jabuku, pravi su eliksir zdravlja.

soda bikarbona mit ili istina Može li soda bikarbona pomoći u liječenju raka? Evo odgovora

Obiluju vitaminom C, antioksidansima, mineralima i ostalim vrijednim sastojcima. 100 grama žižule donosi 79 kalorija, 20 grama ugljikohidrata i 1 gram masti. Žižule sadrže širok spektar minerala, uključujući magnezij, bakar, niacin, mangan, fosfor i željezo, obilate su kalcijem, vitaminima C, B1, B2 i A. Sadrže 20 puta više C vitamina od citrusa i flavonoid apigenin, kojeg ima i u kamilici, timijanu i crvenom vinu, a koji ima antioksidativna, antiupalna i antitumorska svojstva.

Bogata je i betulinskom kiselinom koja potiče stanice raka na samouništenje i djeluje antiupalno. Koristi se i za smanjivanje i prevenciju malignih tumora crijeva, želuca, dojki, pluća, cerviksa, jajnika, prostate, desni, larinksa, jetre, gušterače, bubrega, mjehura, endotelijalnih ćelija, melanoma, glioblastoma, leukemije i mijeloma, piše Alternativa za vasOvi mali, ali izuzetno ljekoviti plodovi jačaju imunitet, osnažuju kosti, pomažu u mršavljenju, potiču probavu, štite od stresa, snižavaju krvni tlak, pomažu kod alergije i smanjuju rizik od leukemije i raka kože. Ekstrakt žižule koristi se za smanjivanje bora, njegu suhe kože i liječenje opeklina od sunca, a suhi plodovi dobri su za smanjenje krvnog tlaka.       

Žižula | Autor : Instagram/Wanda Nara Foto: Instagram/Wanda Nara Foto: Instagram    

Od davnina se u Azijskim zemljama, odakle i potječe, preporučivala za jačanje imuniteta, a za liječenje raznih bolesti koristi se osim ploda, list i kora žižule. Najbolje i najslađe ih je konzumirati netom ubrane sa stabla, ali zbog svog okusa koji podsjeća na datulje i jabuke, često se od njih prave i likeri, ukusne marmelade...

Kod nas u kopnenim krajevima žižula je slabo poznata, no na Jadranu je jako rasprostranjena i konzumirana. U terapijske svrhe uzima se 3 puta po 10 plodova žižule na dan.

Čaj od žižule

Za liječenje gubitka glasa, upale grla, kašlja ili bronhitisa koristi se 30 do 50 grama mljevenih plodova u jednoj litri vode. 

Nakon što se 30 minuta kuha i procijedi, pije se prema potrebi.

Pogledajte i galeriju 10 namirnica koje nutricionisti izbjegavaju...

Žižula
1 / 11
Ako nutricionisti izbjegavaju određene namirnice, to je vjerojatno dobar znak da ih ni vi ne biste trebali jesti. Za neke namirnice, kao što su slatkiši, soda i pržena hrana, dobro je poznato da nisu najzdravije. Ipak, s druge strane postoje i one namirnice za koje vjerujete da su dobre i zdrave, a nutricionisti ih ne preporučuju.

Nastao prije 120 godina Male doze Aspirina dobre su za liječenje ovih bolesti... migrena glavobolja prepoznajte ih 10 simptoma raka koje ne treba zanemariti Peršin zdravlje na tanjuru Upotrebljavate ga u kuhinji, ali ovo o peršinu niste znali
Viralni recept
Recept za pečeni krumpir 'srušio' internet: Ova metoda i začini spoj su koji čine savršenstvo
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • than:

    Lijeci rak i tumore ? E bas svasta... Biljka koja u sebi nema nista posebno je, eto, lijek za tumore. Vani su lagano poceli sa tuzbama protiv ovakvih clanaka koji se ticu ljudskog zdravlja i trebali bi biti krajnje ozbiljni.

  • sunce10:

    Na osnovu kojih znanstvenih dokaza i studija iznosite ove bombastične informacije?

  • Trnjanec:

    Ako liječi rak i tumore, a rasprostranjena je na Jadranu i rado se konzumira, znači li to onda da na Jadranu nitko ne umire od raka? Očito znači, tako piše u naslovu i tekstu.