Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez cipela u kući

Stručnjakinja za čišćenje otkrila: Nikad ne držite cipele u ormaru, može biti opasno

shutterstock
26.08.2020.
u 16:17

Prosječni potplat cipela sadrži 421.000 različitih vrsta bakterija

Svi znamo nekoga tko ima strogo pravilo - bez cipela u kući! Cipele se nose na otvorenom i definitivno doprinose nakupljanju prljavštine u kućanstvima. Umjesto da cipele skinete kad uđete i spremite ih u ormar, stručnjakinja za čišćenje Candice Batista preporučuje da ih ostavite izvan doma, prenosi MindBodyGreen.

Ukazuje na studije poput one Sveučilišta u Arizoni iz 2016., koja je utvrdila da prosječni potplat cipela sadrži 421.000 različitih vrsta bakterija - od kojih čak 90 posto napravi transfer odmah na čiste podove. Iako se u vašem domu već nalazi puno bakterija, neke prljavštine na cipelama mogu biti posebno gadne. Batista posebno upozorava na escherichiju coli. 

Iako znanost još nije dokazala da se od prljavštine na cipelama možemo razboljeti, Batista kaže da je bolje spriječiti nego liječiti i da nam je bolje sasvim izbaciti prljave cipele iz kuće, a samim time i iz ormara. Također kaže da ostavljanje cipela u ormaru može dovesti do stvaranja više grinja - nametnika koji se hrane prljavom tkaninom i namještajem i mogu izazvati alergije.

Stoga savjetuje - odredite područje za izuvanje cipela izvan kuće ili stana, ako je moguće, ili uložite u stalak za cipele koji ćete ostaviti u ulazu. A ako želite pohraniti cipele izvan sezone u ormar na čuvanje, prvo ih kvalitetno očistite.

Korisnik TikToka otkrio kako napraviti popularan Big Mac umak:

Komentara 1

BO
bolnaistina
19:54 26.08.2020.

Samo čekam kad će se pojavit neka stručnjakinja i napisati kako žene ne bi trebale ljeti nositi gaćice zbog mogućeg razvijanja velikog broja bakterija i gljivica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije