Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dresura i socijalizacija

Stručnjakinja kaže: "Naravno, postoje agresivnije pasmine pasa, ali ključna je uloga čovjeka!"

Patrik Macek, Marijan Susenj/PIXSELL
28.03.2019.
u 14:57

Predsjednica Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet, Mira Katalenić, naglašava koliko je važno da je pas dobro izdresiran

Vrlo je važno iskomunicirati da nisu sve pasmine za sve, započinje gospođa Katalenić
Podsjetimo, djevojčicu, staru nešto više od mjesec dana, u petak, 22. ožujka, oko 14 sati u obiteljskoj kući u mjestu u blizini Đurđevca pas je ugrizao za glavicu. Nakon toga, jučer, 27. ožujka, ponovno se dogodio napad argentinske doge na 15-godišnjaka, i to isto u mjestu kraj Đurđevca, a nasreću mladić je zadobio samo lakše ozljede.

- U Hrvatskoj 250 djece imaju svoje pse iz naše udruge, koji im pomažu - dodaje Katalenić. 

Ta djeca, naglašava predsjednica udruge, imaju različita nekontrolirana ponašanja od autizma do različitih oštećenja. 

- Ti psi sve trpe. O psima, ovako govoriti, sad nakon situacije koja se nažalost dogodila nije dobro. Ne treba se generalizirati kada je odnos psa i čovjeka u pitanju. Najvažnija je socijalizacija i odgoj!

Postoje agresivnije pasmine i one imaju drukčije uloge, kaže nam Mira Katalenić. 

- Nisu to beznačajni psi, oni čuvaju države granice, oni su tragači, ali opet je to uvjetovano čovjekom. Ja mislim da je velikoj mjeri čovjek ovdje ključan faktor - zaključuje. 

Što se tiče nesretnog slučaja u Đurđevcu, bitno je vidjeti čime je u tom trenutku pas bio izazvan, je li uopće socijaliziran, govori Katalenić. 

- Važno je da vlasnik poznaje svog psa. 

Dodala je kako se njihova humana uloga psa nikako ne bi trebala dovoditi u vezu s ovim opasnim ponašanjem životinje. 

Pogledajte kako je izgledalo spašavanje psa iz rijeke u Vukovaru

 

 

Ključne riječi

Komentara 13

DU
Deleted user
16:01 28.03.2019.

Po gradu više nije moguće hodati po nogostupima od šetača pasa, koji ih puste na dugačkom povodcu, ili čak u novije vrijeme - sve češće imaju dva ili tri psa. Da se o koloritu ne govori po ulicama, naročito kad dugo nema jače izraženih padalina. Dječja igrališta su komplet zas...ana i očevi nose dječju obuću u praonice automobila i tamo peru onim jakim mlazovima. Po stubištima u zgradama zaudara na pseću mokraću i izmet, pitajte poštare. Znam, za sve gore navedeno su odgovorni "neodgovorni" vlasnici pasa, mene to ne zanima kao ni stupanj socijalizacije nečijeg psa, želim mirno proći ulicom i stubištem, koje niej nalik na štalu. Uglavnom, ta floskula da tko ne voli pse, ne voli niti ljude - što će netko podbaciti pod ovaj post je teško kompromitirana jer pasa i njihovih vlasnika, koji misle da su űbermensch i arogantno guraju svoje pse pod noge prolaznicima, e toga bi bilo dosta. Samo da napomenem da su me kao mališana dva puta ugrizli psi, završio na kirurgiji - ni jednom ih nisam dražio, jednom sam se prihvatio kvake ograde kad je otišla lopta preko i zgrabio me pas za ruku, a drugi put kad sam se vozio biciklom po cesti, istrčao pas, preplašio me i pao sam, pa me još ugrizao za potkoljenicu. Socijalizacija i ostale fraze - to se tiče vlasnika, pustite ostale da žive na miru i bez rizika ozljeda i infekcija jer pas je kao čovjek, e onda je i pseći izmet kao i ljudski, zar ne?

SP
SPi
15:39 28.03.2019.

naravno! Svaki pas igra određenu ulogu sukladno svojim sposobnostima! Baš kao i oružje. Pa primjerice zračnu pušku držiš bez nadzora, pištolj možeš imati samo ako si duševno zdrav i držiš ga u sefu. A zolju ne možeš imati ni pod kakvim okolnostima. Tu argumenti tipa: zolja je neškodljivo kod dobrog vlasnika ne pale o dobro je da ne pale. Siguran sam da bi zolja kod dobrog vlasnika bila manje opasna nego pit bull kod najboljeg mogućeg vlasnika. Ali nitko neće prihvatiti da se smijemo šetati sa zoljama. Sa psima treba isto. Zna se koji su za doma, koji su sa policiju a koji za vojsku. I kriterij ne treba biti psiha nego čista fizika: veličina vilice i snaga ugriza.

5S
505.scrtom
15:42 28.03.2019.

Kupil sam si takvog peseka.Sada mi treba još termin kod psihologa i psihotest za to oružje. Pesek sjedi mirno u ćošku,neznam dali će me za vrat dok spavam.Da nije tužno bilo bi smiješno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije