Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Stručni skup za dubinsku stimulaciju mozga „Novi obzori u neurologiji i psihijatriji“

03. svibnja 2017. u 14:47 0 komentara 549 prikaza
mozak ilustracija
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/3

U Zagrebu se održava regionalni stručni skup kliničke i neuroznanstvene svjetske elite za dubinsku stimulaciju mozga „Novi obzori u neurologiji i psihijatriji“. Skup se održava u sklopu proslave 100-te godišnjice Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kojeg su u svjetskim razmjerima proslavili vrhunski neuroznanstvenici s Hrvatskog instituta za istraživanje mozga, od akademika Ivica Kostovića, prof. Marka Radoša, prof. Nenada Šestana, do prof. Nenada Bogdanovića i mnogih drugih. Stoga ne čudi veliki interes studenata Medicinskog Fakulteta, članova Studentske sekcije za neuroznanost, koji sudjeluju u velikom broju i na ovom stručnom skupu.

Marwan Hariz vodeći svjetski neurokrirug dr. Marwan Hariz stiže u Zagreb i tvrdi: Struja će promijeniti dio mozga koji ne radi

Drugi regionalni susret na temu dubinske stimulacije mozga pod naslovom „Dubinska stimulacija mozga: novi obzori u neurologiji i psihijatriji“ održat će se u hotelu Westin u Zagrebu, od 4. do 6. svibnja, a organizirala ga je Klinička bolnica Dubrava u Zagrebu i KBC Rijeka u suradnji s Jedinicom za funkcionalnu neurokirurgiju, London University College, Queen Square London. U organizaciji također sudjeluju Medicinski fakulteti u Zagrebu i Rijeci. Dubinska stimulacija mozga (DBS) razvija se posljednjih 30 godina kao izvanredna mogućnost liječenja nekoliko različitih poremećaja, a u posljednjem desetljeću značajno se razvila i u Hrvatskoj. DBS tim KB Dubrava pod vodstvom pročelnika Zavoda za neurokirurgiju, doc. dr. sc. Darka Chudya upravo je u primjeni DBSa zabilježio izvanredne rezultate.

Uz doc. dr. sc. Darka Chudya u organizacionom timu su doc. dr. Vladimira Vuletić, predstojnica Klinike za neurologiju KBC Rijeka, te prof. dr. Patricia Limousin i prof. dr. Marwan Hariz s Londonskog Instituta za neurologiju, a skup se održava pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva RH.

Vrlo je važno razmjenjivati znanja i iskustva iz područja dubinske stimulacije mozga a i neuroznanosti, temeljnom području za sve, te imati priliku čuti i učiti od pionira i svjetskih eksperata iz tih područja koja mijenjaju današnje horizonte i mogućnosti terapijskog djelovanja do nevjerojatnih širina. Samim tim i u svim dijelovima Hrvatske možemo promijeniti i unaprijediti naše vidokruge u području bolesti pokreta ali i u drugim srodnim područjima što će najviše koristiti našim pacijentima. “ naglašava doc. dr sc. Vladimira Vuletić uoči stručnog skupa.

Na ovom će se susretu prezentirati trenutačno stanje liječenja DBS-om u praksi te njegova budućnost u ovoj regiji Europe i u svijetu. Tim renomiranih stručnjaka, predavača iz raznih dijelova svijeta razgovarati će o raznim stručnim temama. Radi se o drugom edukativnom tečaju takvih razmjera o dubinskoj stimulaciji mozga organiziranom u Republici Hrvatskoj, ujedno jedinstvenom u ovom dijelu istočne Europe. Koliko genetika igra važnu ulogu u dijagnostici i liječenju Parkinsonove bolesti tema je o kojoj će diskusiju povesti vodeći svjetski genetičar za neurodegenerativne bolesti prof. dr. John Hardy s Queen Square, University Colledge London. Profesor Hardy je otac mutacija u Alzheimerovoj i Parkinsonovoj bolesti i njegova hipoteza amyloidne kaskade  je vodeće objašnjenje nastanka Alzheimerove bolesti  a ujedno implikacija promjene u mozgu  kod Parkinsonovu bolesti.

doc. dr. sc. Darko Chudy | Autor : Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL doc. dr. sc. Darko Chudy

Više od 150 000 pacijenata diljem svijeta s poremećajem pokreta otpornim na lijekove liječeno je dubinskom stimulacijom mozga. Ovaj će tečaj biti koristan za opće neurologe zbog isticanja važnosti postavljanja točne kliničke dijagnoze i prepoznavanja uzroka kliničkih poremećaja; prikazat će se klinički fenotipi različitih oblika hiperkinetičkog i hipokinetičkog poremećaja kretanja. U prezentacijama će se raspravljati o kriterijima odabira za operaciju koje je nužno primijeniti radi odabira odgovarajućih kandidata i slanja tih pacijenata u kirurške centre. Razgovarat će se i o tehnikama ugradnje uređaja za DBS, snimanju, neurofiziološkoj analizi, kriterijima i problemima vezanima uz poremećaje kretanja i ostalim naprednim terapijama za Parkinsonovu bolest. Razgovarat će se i o novim indikacijama za DBS, a svi sudionici pozvani su na sudjelovanje u radionicama u kojima će moći prezentirati i vlastite slučajeve, te u stručnom krugu raspraviti moguća rješenja i dileme.

Stručni skup počinje u četvrtak, 4. svibnja 2017., u 8.45 u kongresnom centru hotela Westin pozdravnim govorom dekana Medicinskog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Marijana Klarice te ministra zdravstva, prof. dr. Milana Kujundžića.

Izjave za medije organizatora skupa u 8.30 kod ulaza u dvoranu.

Za organizacioni odbor:

Doc. dr. sc. Vladimira Vuletić

Doc. dr. sc. Darko Chudy

Ivica Kostović Ivica Kostović: O mozgu djeteta zna se malo. To mijenjamo! Neodlučnost pamćenje i razmišljanje ŽELITE LI SUPER PAMĆENJE? Znanstvenici otkrili kako bilo tko može postati prvak u pamćenju sken mozga PET ELEKTRODA Testiranje američke vojske: Električnim stimulatorom mozga poboljšavaju mentalne sposobnosti osoblja
Stem industrija
RUŠIMO MITOVE
STEM industrija: Oni zarađuju više od prosjeka, sve više žena se etablira u tom sektoru i utječu na rast gospodarstva
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.