Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽELITE LI SUPER PAMĆENJE?

Znanstvenici otkrili kako bilo tko može postati prvak u pamćenju

Neodlučnost pamćenje i razmišljanje
Foto: Thinkstock
09.03.2017.
u 10:03

Istraživanje je provedeno na 23 prvaka u pamćenju, a temelji se na mnemotehnici, vještini koja vam pomaže zapamtiti mnogo informacija, osobito onih koji dolaze u obliku popisa

Ako ste prosječnog pamćenja, sada to možete promijeniti i postati poput svjetskih prvaka u pamćenju, tvrde to znanstvenici u istraživanju objavljenom u znanstvenom časopisu Neuron.

Znanstvenici su otkrili kako prvaci u pamćenju nisu ništa drukčiji u anatomiji mozga te da i ljudi s prosječnom memorijom mogu postati prvaci.

– Dobro pamćenje je nešto što možete naučiti ili što možete trenirati – tvrdi voditelj istraživanja dr. Martin Dresler sa Sveučilišta Radboud u Nizozemskoj.

Istraživanje je provedeno na 23 prvaka u pamćenju, a temelji se na mnemotehnici, vještini koja vam pomaže zapamtiti mnogo informacija, osobito onih koji dolaze u obliku popisa, piše BBC.

Ta tehnika uključuje memorijsku palaču, staru metodu kojom u svom imaginarnom putovanju zamislite mjesto koje jako dobro poznajete, poput zgrade u kojoj živite, i zatim koristite svaku lokaciju u zgradi za pohranjivanje podataka.

Neuroznanstvenici su proučavali mozgove memorijskih prvaka koji se ističu po pamćenju golemih količina informacija. Skenirali su njihov mozak s pomoću funkcionalne magnetske rezonancije koja mjeri aktivnost mozga otkrivanjem promjena protoka krvi. Nakon toga usporedili su njihove mozgove s ljudima slične dobi i sličnog kvocijenta inteligencije.

Otkrivene su male razlike područjima za povezivanje u velikom broju regija mozga. Međutim, ni jedna regija mozga nije se isticala.

– Naučili smo kako su neurobiološke razlike između svjetskih prvaka u pamćenju i više-manje normalnih osoba prilično rasprostranjene i suptilne – kazao je dr. Dresler.

Znanstvenici su nakon toga počeli s treniranjem 'običnih' osoba. Jedna grupa trenirala je na način kao i prvaci u pamćenju, druga nije koristila takve strategije, dok treća grupa uopće nije trenirala mozak. Nakon šest tjedana treninga po 30 minuta dnevno, sudionicima je ponovno snimljen mozak.

Na snimkama su uočene promjene u povezanosti mozga, a znanstvenici su uvidjeli i velike promjene u pamćenju. Prije treninga pamtili su 26 do 30 riječi s liste od 72 riječi, dok su nakon treniranja zapamtili i više od 60 riječi. 

>> San od samo šest minuta može poboljšati pamćenje

Komentara 1

Avatar kravata
kravata
13:40 18.03.2017.

Gdje nema u izlogu nema ni u ducanu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije