Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Skoro je kraj sezoni tikvica: Evo kako ih zamrznuti da u njima uživate i u prosincu

Iako se tikvice mogu zamrznuti i cijele, tako će ih kasnije biti teže odmrznuti i pripremiti, pa je najbolje unaprijed odlučiti kakav vam oblik odgovara
03. rujna 2021. u 07:00 0 komentara 14477 prikaza
Foto: Shuttershock

Bez obzira da li ih poslužujete pohane, pečene u štruci kruha, kao rižoto, s tjesteninom ili punjene, zbog domišljatih kućanica tikvice više ne moraju biti isključivo ljetna hrana - voditeljica restorana i autorica recepata Karla Walsh kaže da za njihovo zamrzavanje samo slijedite ova četiri koraka - i u studenom ili prosincu se prisjetite zašto ih volite...

Korak 1: Sjeckanje u odgovarajući oblik

Oštrim nožem pažljivo narežite tikvice u oblik koji želite za zamrzavanje - a ovisno o tome kako ih kasnije mislite spremati, preporučujemo rezanje na kriške ili usitnjavanje na male komadiće.

Iako se tikvice mogu zamrznuti i cijele, tako će ih kasnije biti teže odmrznuti i pripremiti, pa je najbolje unaprijed odlučiti kakav vam oblik odgovara.

ECDC: Nema hitne potrebe za dodatnom dozom cjepiva protiv covida-19

1 / 2

Ako ih želite zamrznuti da ih kasnije dodate u tijesto za kruh, muffine ili kolače, najbolje ih je zamrznuti nasjeckane na komadiće. Tako ih možete rezati i za juhe, gulaše i umake, ali ih u ta jela možete dodavati i narezane na kriške. 

 Korak 2: Blanširanje

Tikvice blanširajte u kipućoj vodi 30 do 60 sekundi, ovisno o veličini komada, pa ih odmah dodajte u zdjelu s hladnom vodom.

Iako ih se može zamrznuti i odmah nakon sjeckanja, blanširanjem vrućom, pa stavljanjem u hladnu vodu pomaže da i nakon zamrzavanja i odmrzavanja tikvice imaju dobar okus i boju, te da dulje budu tvrde. 

Korak 3: Sušenje

Ocijedite ih i dobro osušite papirnatim ručnicima jer uklanjanje vlage sprječava da u zamrzivaču zadobiju 'opekline'.

Korak 4: Zamrzavanje

Blanširane i osušene tikvice stavite na lim za pečenje obložen papirom i zamrznite preko noći. Kad se smrznu, prebacite ih u vrećice za zamrzavanje ili hermetički zatvorene posude, a na njih napišite datumom zamrzavanja. Imajte na umu da ih možete koristiti tri mjeseca od smrzavanja, objasnila je Walsh za Bhg.com.

Vakula analizirao "ekstremno toplo" ljeto pa najavio: I jesen i zima barem malo topliji od prosjeka!

Ginekolozi otkrivaju Ove stvari nikada ne biste trebali raditi prije, ali ni poslije seksa Podržavate li potez? Svima koji su bili spriječeni doći na njihovo vjenčanje, par poslao kaznu: ‘Platite nam 1500 kuna za sve troškove’ U večernjim vijestima Voditelj prognoze izvještavao uživo, a onda mu je u kadar uletio on: Ovo morate vidjeti

 

Susjed uhvaćen na kameri kako ulazi u spavaću sobu
uhvaćen na djelu
Dali su susjedu ključ od svog doma, zaprepastili se kada su vidjeli snimku s kamere
Astellas d.o.o.
TIHA BOLEST
Pregled koji bi svi muškarci stariji od 40 godina trebali obaviti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.