Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Seks za jednu noć bez zaštite u rujnu stiže na naplatu

Ljeto je vrijeme opuštanja, a adolescentima, posebice kad je posrijedi seks za jednu noć, popuštaju kočnice.
30. srpnja 2010. u 09:01 11 komentara 32 prikaza
'sex_nnn_ziv_290710'
Foto: ''

Ljeto je vrijeme opuštanja, a adolescentima, posebice kad je posrijedi seks za jednu noć, popuštaju kočnice. Vidljivo je to, tvrde liječnici, iz gužvi koje u ginekološkim ambulantama nastanu u rujnu. 

– Mladi se, a najčešće je riječ o djevojkama, javljaju s prvim simptomima spolno prenosivih bolesti kao što su peckanje, svrbež ili iscjedak – objasnio je dr. Dubravko Lepušić iz KB Sestre milosrdnice. 

Blagi simptomi 

Riječ je o simptomima koji mogu upozoravati na više spolnih bolesti, no najčešći je, i to u 90 posto slučajeva, HPV. 

– Uza spomenute simptome jedan od podtipova ovog virusa, koji se prenosi spolnim putem, uzrokuje i bradavice koje kratko nakon zaraze “niknu” oko spolovila ili na njemu – upozorio je dr. Lepušić. 

U bolesti koje mladi zarade u ljetnim avanturama spadaju i gardnerela te neizostavna klamidija. 

– Gardnerela je najčešći oblik vaginalne infekcije, a osobito su pogođene mlađe žene. Očituje se karakterističnim i neugodnim mirisom iscjetka koji stvaraju ove anaerobne bakterije – otkriva dr. Lepušić. Bakterijska vaginoza može, objašnjava, biti okidač spontanog pobačaja i prijevremenog porođaja te drugih komplikacija, a često je nalazimo i s gonokokom, trihomonasom i klamidijom. Klamidija je bakterija koja također najčešće pogađa žene od 16 do 24 godine, no od nje oboli i oko 7 posto muškaraca. Vrlo često ostaje neprepoznata jer ne uzrokuje velike smetnje oboljelima. 

– Uzrokuje jedva vidljiv iscjedak, blago popraćen osjećajem peckanja, češće mokrenje i neravnomjerno izlučivanje mokraće – ističe dr. Lepušić i dodaje da unatoč blagim simptomima klamidija nije bezopasna jer, ako se ne liječi, može uzrokovati upale mokraćnih putova, ali i neplodnost. 

Štitili se i u prošlosti 

– Problem je mladih u Hrvatskoj što na ljetovanje idu posve needucirani, a neki čak misle da ih kontracepcijske tablete štite od spolno prenosivih bolesti – ističe dr. Lepušić.

– U srednjem vijeku kondom je služio kao zaštita od bolesti, a ne za kontracepciju – ističe liječnik i dodaje da bi nekoliko sati seksualnog odgoja u školama ovaj problem riješilo brzo i bezbolno, a jesen bi protekla bez čestih spolnih bolesti.

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
 • Avatar kos
  kos:

  Nek se praskaju što više ,,,sve nas je manje s na njima je da održe našu vrstu inače i ovako smo već naj.bali,,,........

 • than:

  Lako je lajati po 10 sati dnevno i siriti noge. To moze i mentalno retardirana osoba. No, ukljuciti mozak, a to je za neke jednostavno nemoguca misija. Uostalom, sve se placa, sve se vraca. Danas siris noge i pravis se ... prikaži još!e blesavom (usput skupljas bolestine koje ti unistavaju reproduktivno zdravlje), a sutra ides na umjetne oplodnje i nadas se da ces zanijeti. Bas ih zalim. I dosta je price o tome da nisu educirani. Ako moje dijete od 8 godina zna manje-vise sve o tome, a nitko joj nista nije rekao, onda nema izgovora za adolescente. Pa nije srednji vijek da ne mozes doci anonimno do informacija.

 • lukarak:

  Mislim da je veci problem ono sto dolazi cca u 4. mjesecu sljedece godine :P