Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li znali?

Savjeti liječnice: Ovo nikada ne biste trebali raditi prije pregleda kod ginekologa

shutterstock
12.12.2023.
u 09:30

'Također nas nije briga što nosite, uključujući donje rublje. Većinu vremena nećemo ga ni pogledati!'

Za neke je žene posjet ginekologu poput šetnje po parku, a za druge to može biti puno teže iskustvo. Možda ćete se mučiti oko toga što biste trebali, a što ne biste trebali učiniti, prije, tijekom i nakon pregleda i osjećati tjeskobu zbog toga što vas pregledavaju. Ako ovo vrijedi za vas, nadamo se da vam možemo pomoći, jer je jedna liječnica otkrila što treba i što ne treba raditi na pregledima kod ginekologa, prenosi Metro.

Dr. Susanna Unsworth, interna stručnjakinja za žensko zdravlje u INTIMINI, rekla je da kada se radi o tome što ne treba raditi prije pregleda, seks je zabranjen (barem 24 sata). Liječnica savjetuje suzdržavanje od spolnih odnosa 24 sata prije pregleda, a također biste trebali izbjegavati korištenje bilo kakvih vaginalnih tretmana poput pesara ili krema tijekom tog vremena.

VEZANI ČLANCI: 

Ovo posebno vrijedi za one koji idu na test probira grlića maternice jer ovi proizvodi, kao i lubrikanti, spermicidi i sjeme, mogu zapravo utjecati na vaše rezultate. Dr Unsworth nastavlja: 'Nemojte osjećati potrebu da se pretjerano čistite - to može učiniti više štete nego koristi. Vanjsko čišćenje vodom i jednostavnim proizvodima bez mirisa (idealno pH uravnotežen za vulvu) važno je za opću higijenu, ali nemojte pretjerivati ​​s pranjem i nikako nemojte provoditi unutarnje ispiranje'.

Također ne morate brinuti o brijanju ili depilaciji prije vašeg pregleda. 'Guste stidne dlake ili nikakve dlake - opet, sve smo to već vidjeli! Radite ono što vam je ugodno jer to je ono što je važno. Ne zanima nas kako stvari izgledaju', dodaje. A, kada je riječ o osjećaju neugodi, dr. Unsworth, koja je osnovala Cambridge Women’s Health Clinic, želi vas uvjeriti da su liječnici vidjeli i čuli baš sve.

'Često ćemo pitati o menstruacijama, abnormalnom krvarenju, iscjetku, mirisima, seksualnim aktivnostima, bolovima. Sve je to sasvim normalno i nema potrebe da vam bude neugodno. Nemojte biti u iskušenju lagati - vjerojatno smo sve to već čuli!', dodala je, 'Vidjela sam nedavno članak u kojem se spominje kako je pacijentici pilo neugodno jer je imala zalijepljen komadić toaletnog papira  jer je prije pregleda bila u zahodu. Opet — nije nas briga za ovo! Otiđite na WC prije kako bi vam bilo ugodnije i ne brinite ako vam zapne komad papira!'.

GALERIJA: Prilikom brijanja koristite gel za tuširanje? Nakon ovoga vjerojatno više nećete

1/7

'Također nas nije briga što nosite, uključujući donje rublje. Većinu vremena nećemo ga ni pogledati. Kao i prije, nosite ono u čemu se osjećate ugodno, a također ono što je lako obući i skinuti', rekla je dr. Unsworth.

Dakle, to je ono što ne smijete činiti, ali koje su korisne stvari koje biste trebali napraviti prije termina? Prema riječima stručnjakinje, ključno je vođenje dnevnika vaših simptoma ili bilježenje vašeg menstrualnog ciklusa unaprijed. 'Razmislite o tome što želite dobiti od pregleda i pitanjima koja biste mogli postaviti. Zapišite ih', predlaže dr. Unsworth.

'Razmislite o vlastitom zdravlju i povijesti - pokušajte pratiti svoj ciklus jer će vas vjerojatno pitati o tome, osobito krvarenje između menstruacija ili nakon seksa. Također provjerite imate li podatke o svim lijekovima koje uzimate', dodaje, 'Budite spremni odgovoriti na pitanja o svom općem zdravlju, ali i o spolnom zdravlju. Provjerite jeste li na sva pitanja odgovorili istinito'.

VEZANI ČLANCI: 

Imati sve ove informacije pri ruci, možda pohranjene u bilješci na vašem telefonu ili putem aplikacije za praćenje menstruacije, moglo bi biti od velike važnosti tijekom vašeg termina. A, praćenje menstruacije također će vam pomoći da riješite hoćete li krvariti tijekom posjeta liječniku, što bi moglo utjecati na termin.

Prema riječima stručnjakinje, dobivanje menstruacije ne znači nužno da morate otkazati termin, jer sve ovisi o tome zbog čega dolazite. Umjesto toga, ona preporučuje da nazovete unaprijed i još jednom provjerite što preporučuju.

'Namještanje spirale zapravo je lakše dok imate menstruaciju, ali najbolje je da nemate krvarenje tijekom pregleda grlića maternice', objasnila je, 'Ako neredovito krvarite, važno je proći procjenu, tako da nije važno krvarite li - radije ćemo vas pregledati nego odgađati'.

Ginekolog objašnjava kako je moguće da žena ne zna da je trudna: 'Postoji više razloga'

I dok zovete da pitate o ovome, također bi moglo biti vrijedno razgovarati o bilo čemu drugom što vas brine oko termina, jer bi vam osoblje moglo pomoći da se umirite. 'Ako imate bilo kakvih briga ili zahtjeva (npr. radije biste posjetili liječnicu nego liječnika), razmislite o tome da unaprijed razgovarate s klinikom. Možda postoje stvari koje se mogu učiniti da se to prilagodi. Ako ste jako zabrinuti, pokušajte saznati više o tome tko će vas pregledati tog dana kako biste znali da ćete se s njima osjećati ugodno i razmislite o tome da povedete nekoga sa sobom'.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije