Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trilogija za ljetne dane

S Martinom Balarinom putujte na Floridu, Korčulu, do Kašmira...

Knjige trilogija
28.07.2015.
u 21:40

Izum koji može promijeniti svijet zaintrigirao svjetske supersile, ali i Vatikan

Najbolji lijek za duge ljetne dane, pogotovo u ovom privremenom nedostatku vrućina, uvijek je dobra knjiga. Večernji list nudi trilogiju uvijek vrućeg žanra špijunskog trilera pod imenom Odbrojavanje. Autor Patrick Hughes, što je pseudonim domaćeg autora Zdravka Basarića, vodi nas kroz priču o genijalnom izumu koji može promijeniti svijet, ali koji je i okosnica napete priče kojoj vrijedi posvetiti pokoji ljetni dan.

S jednog na drugi kraj

Kada je o takvome nečemu riječ, jasno je da će se negdje pojaviti i svjetske supersile, njihove obavještajne agencije, a zamiješamo li u sve i malo religije, dobit ćemo amalgam kojim se teško može pogriješiti. Autor to zna pa se drži uspješnog modela koji sasvim sigurno neće razočarati.

Pisana jednostavno, dosta nalik američkim romanima tog žanra, ova se trilogija brzo čita ne gubeći na ritmu događaja, dotičući likove onoliko koliko je potrebno da se zadovoljni dinamika koju triler traži. Trilogija se odvija preko pola zemaljske kugle, od Floride preko naše Korčule, pa do Kašmira, Izraela i ponovno Amerike.

Filmske intrige

Glavni je junak Martin Balarin, korčulanski emigrant koji se u priči, koja se odvija negdje u vrijeme napada na newyorške Twinse, nalazi sasvim slučajno, pa i protiv svoje volje. Inače redatelj i suvlasnik newyorške marketinške agencije, naš će junak dobiti neobičnu ponudu koja će ga vratiti u mladost, ali i staviti u opasnosti svijeta koje je do tada gledao samo na filmovima. Teško će Martin, nakon što prihvati ponudu ekspedicije na rodnu Korčulu, zaključiti da će se naći usred intrige koja se vrti oko mladog genija Anila koji ima taj "izum koji će promijeniti svijet" pa samim time i narušiti nadmoć svjetskih supersila.

Put do njega vodi od kroz ljubovanje s dvije lijepe agentice, ali i suočavanje s moći najjačih svjetskih obavještajnih agencija čije rivalstvo ne prestaje ni na himalajskim visinama Kašmira ni po jeruzalemskim ulicama, ali ni na Jadranu gdje u cijeloj igri sudjeluje i Hrvatska ratna mornarica, i to u događaju koji će junaku priče naznačiti u kakvoj se zapravo situaciji našao.

Doticaji religija neizbježni su u takvom spoju pa će gotovo danbrownovski važnu ulogu odigrati i Vatikan. I tamo, naime, postoji tajna služba koja će i ponuditi razrješenje cijele priče...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije