Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Rizik od raka: Isto je ako popušite 10 cigareta ili popijete bocu vina

Veći rizik se pokazao za žene koje piju bocu vina svaki tjedan jer će od tisuću žena, njih 14 oboljeti od raka, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu BioMedCentral Public Health.
28. ožujka 2019. u 16:09 2 komentara 2082 prikaza
Foto: Getty Images

Jedna boca vina, koju popijete svakog tjedna, povećava rizik od raka jednako kao i pušenje do 10 cigareta, tvrde znanstvenici. U prvoj takvoj studiji, znanstvenici su uspjeli usporediti poznate opasnosti od pušenja s onima koje piju previše.

Aluminij, olovo... Nakon što sam preboljela rak s 25 godina, više nikada neću upotrebljavati proizvode s ovim sastojcima

Pronašli su da je ekvivalent pojačanom riziku od nastanka raka, u odnosu na cigarete, boca vina i pet cigareta tjedno za muškarce, odnosno, 10 cigareta koje popuše žene.

Što više vina piju, rizik od oboljevanja od raka je veći, a raste i ako raste konzumacija vina, navode znanstvenici.

 | Autor : BMC Public Health Foto: BMC Public Health

Istraživači iz sveučilišne Southampton NHS Foundation Trust, Sveučilišta Bangor i Sveučilišta Southampton proveli su istraživanje, a voditeljica, liječnica Theresa Hydes i njezin tim, procjenjuju da će 10 od 1000 muškaraca u nekom trenutku svog života razviti rak kao posljedicu ispijanja jedne boce vina svaki tjedan.

Veći rizik se pokazao za žene koje piju bocu vina svaki tjedan jer će od tisuću žena, njih 14 oboljeti od raka, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu BioMedCentral Public Health.

Sjedenje Kako živimo? Sjedenje je novo pušenje: Sjedilački način života odnosi više života nego rak pluća od cigareta

Muškarci su imali veći rizik od oboljevanja od gastrointestinalnog raka, a žene od raka dojke. Rizik je postajao sve veći kako se i količina ispijenog vina na tjednoj bazi povećavala.

Studija je pokazala da će 19 od 1.000 muškaraca i 36 od 1.000 žena oboliti od neke vrste raka u svom životu ako piju tri boce vina tjedno. 

Pogledajte i video Jednojajčani blizanci pokazali kako pušenje utječe na izgled

dirljivo
Tuga u obitelji zbog gubitka: Jelena Veljača objavila emotivnu fotku, fanovi izražavaju sućut
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
  • Avatar hahamuha
    hahamuha:

    već i vrapci na krovu znaju uzroke raka, uzroke pušenja, uroke grizenja noktiju, žmirkanja, kimanja, mucanja i ostalih poremećaja ...no mene više brine kako medicina stoji po pitanju LGBT i rodnoj ideologiji ? da vidimo mi koliko je to zapravo ... prikaži još! učestalo da je netko tvz. 'zhe' i 'zhi' gender , ili da zamišlja kako je to nešto fluidno... i koja je geneza takvog duševnog stanja osobe...razumijete me...