Grah s kiselim zeljem tradicionalno je jelo koje utjelovljuje toplinu i okuse domaće kuhinje. Ova bogata kombinacija krepke mahunarke i osvježavajuće kiselosti zelja idealna je za hladnije dane kada tražimo utjehu u tanjuru. Nekad omiljeni obrok naših baka, grah s kiselim zeljem simbol je jednostavnosti, hranjivosti i pravog rustikalnog užitka. U nastavku vam donosimo recept koji će vam pomoći pripremiti ovo jelo s ljubavlju i lakoćom, baš kao što se to radilo nekada.
Sastojci:
- 500 g zamrznutog mladog graha
- 700 g naribanog kiselog kupusa
- 1 glavica luka
- 3 češnja češnjaka
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- 1/2 žlice koncentrata rajčice
- sol, papar
- suha rebra i špek
- 3 lovorova lista
Priprema: Ako nemate zamrznuti mladi grah, namočite preko noći suhi i skuhajte ga. U zasebni lonac stavite kuhati rebra i špek. Na masnoći zažutite nasjeckani luk pa dodajte mljevenu crvenu papriku, rajčicu i češanj češnjaka, neka se paprika nekoliko minuta zaprži pa podlijte s malo vode. Dodajte potom kupus ili zelje koje ste, ako je dosta kiselo, prethodno oprali u mlakoj vodi. Dolijte oko litru vode, ubacite lovorov list i kuhajte dok zelje ne omekša, oko 40 minuta. Potom dodajte prethodno skuhani suhi ili mladi grah pa ostatak nasjeckanog češnjaka. Dolijte još vode ako je potrebno ili malo tekućine u kojoj se kuhalo suho meso za intenzivniji okus, ovisno koliko želite da je gusto varivo. Po potrebi dosolite varivo, no vodite računa da su tekućina od suhog mesa i meso slano.Popaprite i servirajte s narezanim kuhanim mesom.