Josip Broz Tito bio je poznat kao ljubitelj dobre hrane i slatkih zalogaja, a jedan kolač navodno mu je bio posebno drag. Ova bogata, kremasta slastica često se naziva i "Titova torta" – pravi klasik koji nas vraća u okuse prošlih vremena, posebno onih iz 80-ih. Spoj čokolade, oraha i kave čini je neodoljivom, a recept je ponovno postao hit među ljubiteljima domaćih kolača.
Sastojci.
Za biskvit:
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g mljevenih oraha
- 5 žlica crne kuhane kave (ohlađene)
- 5 žlica brašna
- 1 prašak za pecivo
- 3 žlice ulja
Prva krema:
- 400 ml mlijeka
- 5 punih žlica brašna
- 2 žumanjka
Druga krema:
- 200 g margarina
- 10 žlica šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g tamne čokolade za kuhanje (otopljene)
- 3 žlice mljevenih oraha
Priprema: Odvojite bjelanjke i izradite ih u čvrst snijeg. U drugoj posudi žumanjke pjenasto umutite sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte ulje, kavu, brašno, prašak za pecivo i orahe, pa sve dobro sjedinite. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu ulijte u pripremljeni kalup i pecite na 180°C oko 30 minuta.
Prva krema: U mlijeko dodajte žumanjke i brašno, sve dobro izmiksajte pa zagrijavajte na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje dok se ne zgusne poput pudinga. Ostavite da se ohladi.
Druga krema: Otopite čokoladu, a zatim umiješajte margarin, šećer, vanilin šećer i orahe. Dobro sjedinite da dobijete glatku kremu. Kada se obje kreme ohlade, sjedinite ih u jednu i premažite ohlađeni biskvit. Po želji, kolač možete dodatno posuti mljevenim orasima i naribanom čokoladom..
Titov kolač? Prvi put u životu čujem za Titov kolač. Čuo sam za Titov vlak.Titovo otočje Brijuni, Titove vile, Titov zrakoplov, Titovu jahtu Jadranka , Titov brod Galeb, Titov cadillac, Titove bunkere u planinama, Titove žene, Titovu kuću cvijeća, Titov nogometni kup.Titovu štafetu........I tako bez kraja.