Pastirska pita ili Shepherd’s Pie klasično je jelo britanske kuhinje. Kombinacija je mljevenog mesa, nešto povrća i na kraju preko svega ide pire krumpir i po želji naribani sir. U svojoj originalnoj verziji pastirska pita pripremala se s ostacima kuhane ili pečene hrane, najčešće janjetine ili ovčetine, a u kombinaciji s raznim povrćem i pokrovom od pire krumpira. Ostaci su se posložili u složenac i zapekli na vatri. Danas se osim janjetine ili ovčetine koristi i drugo mljeveno meso. Izvorno je ovo jelo zamišljeno kao dobar način za iskorištavanje ostataka nedjeljnog pečenja.
Sastojci za nadjev:
500 g mljevene govedine
2 mrkve
1 glavica luka
1 šalica smrznutog graška
1 žlica Worcestershire umaka
1 žlica pirea od rajčice
1 žlica peršinova lista
2 žlice maslinova ulja
sol, papar, začini po želji (dobro dođe timijan)
Sastojci za gornji sloj:
6 krumpira
2 žlice kiselog vrhnja
1 žlica krem-sira
1 žlica maslaca
sol, papar
slatka mljevena paprika za posipanje po vrhu
začini po želji
po volji naribani sir Cheddar ili neki drugi
Priprema:
Nakosati luk, naribati na sitno mrkvu te prodinstati na malo maslinova ulja. Ubaciti mljeveno meso, posoliti, dodati peršin, Worcestershire umak i pire od rajčice te dinstati dok meso nije gotovo do pola. Grašak ubaciti pet minuta prije nego što skidamo meso s vatre. Isprobati pa dodati još soli ako je potrebno. Popapriti. Gornji sloj pripremamo tako da ogulimo krumpir, isjeckamo ga na kocke te skuhamo u slanoj vodi. Kad je gotov, napraviti pire – dodati soli ako je potrebno, papra, maslaca, kiselo vrhnje te krem-sir i smiksati. Namastiti vatrostalnu zdjelu, staviti u nju mljeveno meso te prekriti pireom od krumpira.Po vrhu se može naribati malo sira te posuti slatkom paprikom i začinima. Peći u pećnici na 200°C oko pola sata.
pite su za engleze bile isto kao i pizze za talijane jer su se radile od ostataka nedjeljnjih ručkova. amerikanci su ludi za povrtnim i voćnim pitama. osnovna ideja pite je da se sve to ustvari kuha na pari u omotaču od jeftinog krumpira pa se samim time i ubijaju moguće bakterije i plijesni koje se pojave na ostacima jer tad nije bilo frižidera