Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvorno s janjetinom

RECEPT DANA Pastirska pita odlična je da se iskoriste ostaci nedjeljnog ručka

shutterstock
05.11.2023.
u 08:00

U svojoj originalnoj verziji pastirska pita pripremala se s ostacima kuhane ili pečene hrane, najčešće janjetine ili ovčetine, a u kombinaciji s raznim povrćem i pokrovom od pire krumpira

Pastirska pita ili Shepherd’s Pie klasično je jelo britanske kuhinje. Kombinacija je mljevenog mesa, nešto povrća i na kraju preko svega ide pire krumpir i po želji naribani sir. U svojoj originalnoj verziji pastirska pita pripremala se s ostacima kuhane ili pečene hrane, najčešće janjetine ili ovčetine, a u kombinaciji s raznim povrćem i pokrovom od pire krumpira. Ostaci su se posložili u složenac i zapekli na vatri. Danas se osim janjetine ili ovčetine koristi i drugo mljeveno meso. Izvorno je ovo jelo zamišljeno kao dobar način za iskorištavanje ostataka nedjeljnog pečenja.

 

Sastojci za nadjev:

500 g mljevene govedine

2 mrkve

1 glavica luka

1 šalica smrznutog graška

1 žlica Worcestershire umaka

1 žlica pirea od rajčice

1 žlica peršinova lista

2 žlice maslinova ulja

sol, papar, začini po želji (dobro dođe timijan)

 

Sastojci za gornji sloj:

6 krumpira

2 žlice kiselog vrhnja

1 žlica krem-sira

1 žlica maslaca

sol, papar

slatka mljevena paprika za posipanje po vrhu

začini po želji

po volji naribani sir Cheddar ili neki drugi

 

Priprema:

Nakosati luk, naribati na sitno mrkvu te prodinstati na malo maslinova ulja. Ubaciti mljeveno meso, posoliti, dodati peršin, Worcestershire umak i pire od rajčice te dinstati dok meso nije gotovo do pola. Grašak ubaciti pet minuta prije nego što skidamo meso s vatre. Isprobati pa dodati još soli ako je potrebno. Popapriti. Gornji sloj pripremamo tako da ogulimo krumpir, isjeckamo ga na kocke te skuhamo u slanoj vodi. Kad je gotov, napraviti pire – dodati soli ako je potrebno, papra, maslaca, kiselo vrhnje te krem-sir i smiksati. Namastiti vatrostalnu zdjelu, staviti u nju mljeveno meso te prekriti pireom od krumpira.Po vrhu se može naribati malo sira te posuti slatkom paprikom i začinima. Peći u pećnici na 200°C oko pola sata.

Ključne riječi

Komentara 1

DE
Dex
11:29 05.11.2023.

pite su za engleze bile isto kao i pizze za talijane jer su se radile od ostataka nedjeljnjih ručkova. amerikanci su ludi za povrtnim i voćnim pitama. osnovna ideja pite je da se sve to ustvari kuha na pari u omotaču od jeftinog krumpira pa se samim time i ubijaju moguće bakterije i plijesni koje se pojave na ostacima jer tad nije bilo frižidera

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije