Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
desert iz djetinjstva

RECEPT DANA Kao kod bake: Recept za starinsku savijaču s jabukama!

Tatjana Miletić/MyTastyPot
10.12.2023.
u 08:00

Našim bakama to je bila jedna od omiljenih slastica..

Neka jela nikad neće izići iz mode - savijača ili štrudl s jabukama glavni je hit u mnogim obiteljima, a recepti se prenose s koljena na koljeno. 

Savijača s jabukama: 

Tijesto:

500 g glatkog brašna

1 jaje

250 ml mlake vode

prstohvat soli

1 žlica ulja

Za nadjev:

1 kg očišćenih jabuka

100 g šećera

2 žlice grožđica

VEZANI ČLANCI:

Priprema:

Prvo pripremite nadjev, nije važno ako vam jabuke potamne - ionako će se peći u pećnici. Očistite ih i naribajte. Dodajte šećer i grožđice pa promiješajte. Ako imate izrazito slatke jabuke, smanjite količinu šećera. Sad pripremite tijesto. U posudu stavite brašno, dodajte jaje, malo soli, ulje i lagano krenite mijesiti rukom, dodajući mlaku vodu. Kako tijesto budete mijesili, ono će se dosta hvatati za ruke, ali ne odustajte. Tijesto je spremno kad se formira u kuglu i više se ne lijepi za ruke. Kuglu od tijesta premažite s malo ulja pa stavi u nauljeni lim za pečenje i u pećnicu na 50 °C oko 10 minuta. Vrata pećnice neka budu malo otvorena. Tijesto izvadite iz posude i stavite na sredinu stola kojeg ste prekrili stolnjakom i posuli brašnom. Lagano ga pospi brašnom, tek toliko da ga valjkom možete razvaljati.

Radite s valjkom dok više nećete moći pa nastavite rukama. Krajeve razvlačite prstima prema sebi. Spremno je nadjev kad bude toliko tanko da se kroz njega prozire stol. Nadjev ravnomjerno rasporedite po tijestu. Rubove tijesta odrežite nožem da dobijete pravokutnik ili kocku. Sada zarolajte savijaču tako da rubove lagano prebacite rukama, a zatim nastavite sa stolnjakom, prvo s jedne strane do sredine, zatim s druge. Dobit ćete dvije štruce koje možete prerezati na veličinu lima za pečenje. Prije pečenja ih premažite s malo ulja i stavite peći na 180 °C oko 45 minuta, odnosno dok se mkore ne zazlate. Kad se savijača ohladi, pospite ju šećerom u prahu.

Želite peći kolač, ali nemate mlijeko? Nema problema, postoji nekoliko namirnica koje možete koristiti umjesto njega! 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije