Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slatki užitak

Proljetni recepti: Namelaka od bijele čokolade i jagoda, amaretti s lavandom i gel od lavande

23.05.2023.
u 10:40

Na japanskom namelaka znači “glatko” ili “kremasto”, negdje je između kreme, moussea i ganachea, a zbog svilenkaste strukture prilagodljiva je za različite primjene u desertima.

Ništa me ne veseli više od sezone jagoda koja nam je upravo stigla! Volim jagode zato što su slatke, ali i svestrane te ih mogu koristiti u gotovo svim kulinarskim tehnikama. Osim što su ukusne, jagode su vrlo zdrave jer obiluju vitaminom C koji pospješuje apsorpciju željeza. Odlučila sam se za ovaj desert zato što su jagode i bijela čokolada klasična kombinacija, dok aroma lavande daje pravu proljetnu notu ovom desertu. Uz prigodnu čašu prosecca ovaj desert idealan je za lijene proljetne vikende kada poželite počastiti svoje najmilije! Dobar tek! - rekla je Ana Grgić Tomić, chefica hotela Esplanade i kolumnistica magazina Slano & slatko

Namelaka od bijele čokolade i jagoda:

Sastojci:

  • 1 dl mlijeka
  • 1 dl sirupa od jagoda (domaći ili kupovni)
  • 5 g želatine u listićima
  • 120 g ruby čokolade
  • 200 g bijele čokolade
  • 4 dl hladnog tekućeg vrhnja za šlag

Listiće želatine stavite otapati u zdjelici hladne vode te zdjelicu ostavite na stranu. Ruby i bijelu čokoladu nasjeckajte na komadiće te ih prebacite u posebnu zdjelu. Mlijeko kuhajte dok ne zakipi. Zatim ga maknite s vatre te prelijte preko nasjeckanih čokolada. Sve dobro promiješajte silikonskom špatulom kako bi se ravnomjerno rastopilo i sjedinilo. Zatim u tu mješavinu dodajte sirup od jagoda i hladno tekuće vrhnje za šlag te sve dobro pomiješajte. Dobivenu smjesu stavite u hladnjak.

Amaretti s lavandom

Sastojci:

  • 240 g bademovog brašna
  • 200 g šećera u prahu
  • 1 g lavande u prahu
  • bjelanjak dva jajeta
  • ružičasta boja za hranu

Štapnim mikserom lagano stucite bjelanjak dok ne nastane snijeg. Zatim dodajte suhe sastojke: bademovo brašno, šećer u prahu i lavandu u prahu te boju po želji. Sve sastojke pomiješajte te rukama oblikujte kuglice željene veličine. Kuglice uvaljate u šećer u prahu te ih prebacite u hladnjak kako bi se dobro ohladile i sastojci što bolje sjedinili.

Gel od lavande

Sastojci:

  • 500 mL vode
  • 500 g šećera
  • 2 grančice lavande

Rukama otrgnite listiće i cvjetiće lavande te ih temeljito operite. Zatim u vodu dodajte šećer zajedno s listićima i cvjetićima lavande te kuhajte na laganoj vatri cijelo vrijeme miješajući sve dok se ne dobije šećerni sirup. Sirup zatim procijedite kako bi se uklonili listići i 
cvjetići lavande.

Priprema deserta:

Željenu količinu namelake od bijele čokolade i jagoda stavite na tanjur. Namelaku prelijte gelom od lavande te dodajte kuglice amaretta s lavandom. Po želji desert ukrasite svježim jagodama, poprženim listićima badema i cimetom.

VEZANI ČLANCI:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije