Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savršen spoj

Jagode i čokolada: Vječni klasik u nekim novim kombinacijama

Pixsell
22.05.2023.
u 11:10

Sezona im je u punom jeku pa nas je put odveo do slastičarnice koja svoje kolače temelji na ovim proljetnim plodovima.

Jagode je zavolio još dok je živio s bakom koja je imala svoj jagodnjak. I danas pamti mirise koji su se širili oko njega, a čim bi u njega stupio, baka bi ga uvijek dočekala sa zdjelicom punom jagoda koju bi Dominik Vršić odmah pojeo. Jagode su ovom slastičaru od djetinjstva u glavi pa je odlučio da, kad odraste, mora raditi s jagodama. Jagode su mu se motale po glavi i kad je 2016. otvorio svoju slastičarnicu u Dugom Selu, koja danas slovi za najbolju u Zagrebačkoj županiji pa mu je ime nekako došlo samo od sebe. 'Inspiraciju za naziv slastičarnice dobio sam iz pjesme Nene Belana “Jagode i čokolada”. To mi se nekako činilo zvučno i najprikladnije', govori Vršić, koji je muzički ambijent uveo i u svoju slastičarnicu – na zidovima vise slike poznatih i slavnih glazbenika, pa i gitara, a sve je uređeno u francuskom štihu.

Dolaze u njegovu slastičarnicu gosti iz svih slojeva društva, političari, estradni pjevači, sportaši...  A glas o njegovim kolačima i slasticama pronio se ne samo županijom već i cijelom Hrvatskom, pa narudžbe dolaze iz svih njezinih krajeva, ali i – inozemstva. 'Nedavno smo isporučili tortu koja je išla u München. Jedna je gospođa, koja živi tu na našem području, krstila svoje unuke u Münchenu i za krštenje je naručila torte te kolače od jagoda i čokolade. Ona je naša redovita gošća i jako je zadovoljna našim proizvodima, zato se i odlučila na takav potez. Nas to čini izuzetno ponosnim, kad znaš da je tvoja slastica otišla u jedan tako velik europski grad', govori Dominik koji je prije otvaranja vlastite slastičarnice radio na nekoliko različitih mjesta – prve korake započeo je u jednoj pekarnici u Dubravi.

Foto: Pixsell

'Tu je započela moja slastičarska karijera. Poslije sam išao u Dugo Selo kod gospodina Kajtazija i naposljetku u poznatu slastičarnu Vincek. To je bio moj put za otvaranje vlastitog biznisa. Živio sam u Zagrebu i 2001. godine s obitelji sam došao živjeti u Dugo Selo. Kako je sve to počelo? Vidio sam da u Dugom Selu nedostaje jedna dobra slastičarnica koja ne toči alkohol, koja se brine da i djeca i maloljetnici mogu doći ovamo pojesti bez ikakve bojazni', ističe Dominik napominjući kako je posao u stalnom porastu. U slastičarnici se većina slastica, torti i kolača temelji upravo na jagodama. 

Osmislio je Dominik i tortu koja se zove jednako kao i slastičarnica – Jagode i čokolada. 'Sastoji se od čokoladnih biskvita punjenih čokoladnom kremom temeljenom na maslacu i mlijeku. Roza krema je na bazi želatine, mascarponea, svježeg kravljeg sira i kuhanih jagoda. To je jako lagana krema koje se može dosta pojesti jer nije ni preslatka, a jako se osjeti okus jagoda. Radimo i kremšnite, šampite, i to sve po starim tradicijskim receptima. Imamo i tortu ledeni vjetar, nezaboravnu kraljicu svih voćnih torti. I nju isto radimo obavezno od jagoda, znači od voća idu jagode, kivi i banana. Ukrašavamo je jagodama. Imamo i pavlovu tortu koja se također temelji isključivo na jagodama i laganoj kremi. Pa čak imamo i kuhane limunade od jagoda. Tu je i sladoled', objašnjava Dominik.

Foto: Pixsell

'Jagode nabavljamo isključivo od domaćih OPG-ova iz Dugog Sela i okolice tog grada'. Najdražu sortu Dominik nema, najbitnije mu je kaže, da su to jagode s polja Zagrebačke županije za koje se točno zna porijeklo. 'To su sve OPG-ovci koje i osobno poznajem, tako da sam siguran u ispravnost jagoda s kojima radimo', kaže Dominik koji u svom radu koristi i druge sezonske namirnice pa 
se tako kod njega bučnica može pronaći kad je sezona buče, a radi i domaće štrudle od jabuka kad pronađe domaće jabuke. Ukusne slastice pretvorio je Dominik i u suvenire Dugog Sela. Nastala je tako dugoselska torta, inspirirana lokalnim 
namirnicama iz okolice, o čemu svjedoči i popis sastojaka – biskvit od oraha i maka preliven likerom od kruškovca s kremom od maslaca i jaja.

'Za nju mi je inspiracija bio bakin starinski recept. U ponudi imamo i templarske kekse. Kako mi ovdje u Dugom Selu imamo to 
templarsko nasljeđe na crkvi sv. Martina, ti su keksi u obliku štitova. Radim ih s domaćim prhkim tijestom s orasima, kruškovcem i domaćim pekmezom od šljiva koji također radim sam. Posebno sam ponosan na suvenir čokoladni sv. Martin, koji sam sam osmislio, a kalup je napravio naš akademski umjetnik, slikar Robert Samardžić. Tim svojim jestivim suvenirima pratim sve domaće turističke manifestacije, što je prepoznala i Zagrebačka županija', govori ovaj vlasnik slastičarnice koja je početkom ožujka u Velikoj Gorici dobila nagradu Ruža Zagrebačke županije, koja se prvi put dodjeljivala u organizaciji Turističke zajednice Zagrebačke 
županije, u kategoriji eno-gastro turizma.

'Za nagradu me predložila direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović jer je prepoznala našu kvalitetu i što sve radimo za promociju, kako Dugog Sela tako i Zagrebačke županije, pa i Hrvatske. Osim Ivane Alilović, želio bih zahvaliti direktorici Turističke zajednice Dugog Sela Karmeli Vukov Colić, koja nas je prepoznala i od početka nam daje podršku i potporu', kaže Dominik. Pita li se Karmelu Vukov Colić, poznato lice s TV ekrana, a sad prvu ženu turizma Dugog Sela, slastičarnica Jagode i čokolada zaslužila je nagradu zbog iznimnog truda tijekom svih godina, ali i kreativnih samoinicijativnih ideja u osmišljavanju i obogaćivanju gastro ponude tog grada. 'Njihova dugoselska torta, sladoled, templarski kolačići te druge slastice dugoselski su gastro suveniri koji su prezentirani u gotovo svim turističkim manifestacijama i na najljepši način predstavljaju Dugo Selo. Iznimno mi je drago što je Dominik osvojio nagradu i nadam se kako će to biti poticaj mnogima drugima da se uključe', kazala je Karmela Vukov Colić.

Foto: Pixsell

Jedan je od razloga zašto je nagrada otišla u njihove ruke i taj što Dominik uvijek pazi da recepti ne budu dosadni i suhoparni pa ih stalno nadograđuje u skladu s trendovima, a u svaki pokušava unijeti i dio tradicije. 'Uvijek volim raditi i istraživati i stalno radim neke inovacije. Sve što prodajemo usavršio sam do najsitnijih detalja. Najviše mi inspiracije dolazi kada je malo manje posla. Dok razvijam proizvode, isprobavaju ih svi oko mene, nekad i neke detalje promijenim i usavršim, a ponekad sve pogodim iz prve. Moram priznati da sam se dosta namučio oko kremšnite dok je nisam usavršio. Morao sam pogoditi dužinu kuhanja kreme, gustoću, da bude lepršava i ugodna za jelo. Sigurno neću stati i imam već neke ideje za budućnost, istraživat ću i dalje', obećao je Dominik koji je od svoje bake pokupio dosta ostavštine. 

'Od djetinjstva za svaki fašnik moja baka je radila krafne koje su mi ostale u sjećanju i to je ono što se osjeti u mojim današnjim krafnama', istaknuo je Dominik koji svake godine u sklopu karnevala u Dugom Selu, u čast svojoj baki i djedu, dijeli krafne umirovljenicima. 'Ove godine sam u dva dana podijelio krafne za više od 300 korisnika i pripadajuće osoblje u 17 domova umirovljenika na području grada, nadajući se da će ovaj moj mali znak pažnje usrećiti osobe u domovima Dugog Sela te da će potaknuti puno sretnih reakcija i osmijeha', govori Dominik, koji ima podršku cijele svoje obitelji. 'Moj je posao prerastao sada u obiteljski biznis. Puno mi pomaže supruga Vedrana koja inače radi u Narodnim novinama. Zadužena je za izrade figurica i ukrasa za torte. Tu su i moja djeca, 20-godišnja Magdalena, 17-godišnja Linda te 14-godišnji sin Rene, koji je inače dobar biciklist. Svi oni  uskaču kad treba pomoći u slastičarnici oko gostiju. Vjerujte mi, svatko tko dođe ovdje se osjeća kao da je doma i gosti se zato uvijek vraćaju. Sam svakako ne bih uspio postići sve što sam postigao i moram zahvaliti svojoj supruzi i djeci, našim zaposlenicima koji su postali dio obitelji, a najviše svim ljudima koji nam dolaze, koji vole naše kolače i naš prostor, koji se kod nas osjećaju kao doma i bez kojih ne bi bilo svega ovoga', zaključio je Dominik Vršić.

Mono torta s bademom i jagodama

Foto: Pixsell

Sastojci za podlogu:

  • 700 g glatkog brašna
  • 400 g maslaca
  • 200 g šećera u prahu
  • 200 g mljevenog badema
  • malo soli
  • prašak za pecivo

Sastojci za kremu:

  • 1 kg sira mascarpone
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • mahuna vanilije
  • liker od jagode
  • staklena glazura od 
  • jagode
  • mrvice badema

Priprema:
Od sastojaka za podlogu zamijesiti prhko tijesto (maslac pustiti da se prije “opusti” na sobnoj temperaturi), razvaljati i izrezati u obliku cvijeta. Peći na temperaturi od 165 °C, 15 minuta. Sastojke za kremu izlupati mikserom u kremu (mahunu vanilije sastrugati i dodati u smjesu). Dresir vrećicom štrcati u kalup u obliku kugle (može biti silikonski mini-kalup bilo kojeg oblika) i staviti u zamrzivač na četiri sata, da se zamrzne. Izvaditi iz zamrzivača i kalupa te glazirati na rešetki staklenom glazurom od jagode, koja se može kupiti u specijaliziranom dućanu za slastičarstvo. Kuglu postaviti na podlogu te ukrasiti mrvicama badema i jagodom, no može po želji i drugačije. 

Mini pavlova s jagodama

Foto: Pixsell

Sastojci za “gnijezda”:

  • 0,5 l bjelanjka (od 15 jaja)
  • 400 g šećera
  • za sirup: 900 g šećera + 2 dl vode

Sastojci za kremu:

  • 500 g mascarponea
  • 500 g slatkog vrhnja
  • 200 g šećera u prahu
  • mahuna vanilije

Priprema:

Prvo pripremiti “gnijezda” – istući mikserom bjelanjke i šećer te uliti prethodno skuhan vrući sirup. Sirup se kuha na laganoj vatri dok temperatura ne dostigne 145 °C. Dresir vrećicom oblikovati “gnijezda” i sušiti ih u pećnici na 77 °C, četiri sata i dvadeset minuta. Umiješati mikserom kremu od navedenih sastojaka (mahunu vanilije sastrugati i dodati) i štrcati u gnijezda. Ukrasiti svježim jagodama.

Desert-čašica s jagodama

Foto: Pixsell

Sastojci za ružičastu kremu:

  • 500 g jagoda
  • 100 g/ 0,1 l vode
  • 100 g šećera

Sastojci za bijelu kremu:

  • 500 g slatkog vrhnja
  • 200 g ricotta sira
  • 100 g šećera
  • jagode
  • šlag

Priprema:

Zakuhati sastojke za ružičastu kremu dok se jagode ne skuhaju, oko pet minuta. Ohladiti i izblendati. Spojiti sastojke za bijelu kremu i lagano sve skupa promiješati. Puniti čašicu kremama, prvo crvenom, potom bijelom pa crvenom i na vrh staviti jednu jagodu s malo šlaga.

Torta od jagode i čokolade: 

Foto: Pixsell

Sastojci za biskvit:

  • 5 jaja
  • 100 g šećera
  • 100 g glatkog brašna
  • kakao
  • prašak za pecivo
  • malo soli
  • 1/2 dl ulja

Sastojci za bijelu kremu:

  • 200 g mascarponea
  • 0,5 l slatkog vrhnja
  • 100 g mljevene želatine
  • 500 g jagoda + 100 g šećera 
  • liker od jagode (količine po želji)

Sastojci za čokoladnu kremu:

  • 0,5 l slatkog vrhnja
  • 0,5 kg čokolade

Priprema:

Za biskvit odvojiti bjelanjke i žutanjke te ih mikserom nalupati u odvojenim posudama. Pomiješati bjelanjak i žutanjak te ručno lagano umiješati suhe sastojke i miješati dok se sve ne sjedini. Izliti u dva protvana za dvije kore i peći na 160 stupnjeva tri minute. Pustiti da se ohladi. Za bijelu kremu istući mascarpone i vrhnje te umiješati jagode koje smo prethodno skuhali u 50 grama/0,05 litara vode (ubace se u hladnu vodu sa šećerom, kad zakipe, kuhaju se pet minuta) i nabubrenu želatinu (raditi po uputama s vrećice). 

Za čokoladnu kremu vrhnje zakipimo i prelijemo preko čokolade. Kad su se i jedna i druga krema malo ohladile, složiti tortu: na dno ide biskvit, zatim tamna krema u sloju od oko jednog centimetra debljine, zatim opet biskvit pa tamna krema, a na to u debljem sloju bijela krema s jagodama. Ukrasiti jagodama.

VEZANI ČLANCI: 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije