Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Pretile majke ugrožavaju zdravlje svoje nerođene djece

Istraživanje provedeno na miševima pokazalo je da pretilost majki može povećati rizik od nekih bolesti nerođene djece.
12. veljače 2010. u 10:00 0 komentara 3 prikaza
trudnica
Foto: Photos.com

Pretile majke ugrožavaju život svoje nerođene djece na više načina pa su ona čak i sklonija Alzheimerovoj bolesti, Parkinsonovoj bolesti, dijabetesu, srčanom udaru, srčanim bolestima i mnogim drugim bolestima. Studija na štakorima pokazala je da se tijelo potomka kemijski doživotno mijenja ako je majka pretila. Isto se, vjeruju znanstvenici, događa i ljudima s obzirom na sličnu fiziologiju.

- Nadamo se da bi ovi podaci mogli potaknuti ljude da razmotre posljedice svoje prehrane na zdravlje, ali još više na njihovu djecu, a potencijalno i na zdravlje njihove unučadi - kaže suradnica na studiji Staci D. Bilbo na Sveučilištu Duke.

Štakori su bili na posebnoj dijeti, odnosno na tri različite vrste prehrane, i to četiri tjedna prije parenja, dok su bili skotni i dok ih je mladunčad sisala. Miševi koji su podvrgnuti visoko kaloričnoj dijeti očekivano su se udebljali. Proučavan im je mozak te je ustanovljeno da je kod njih povećano izlučivanje štetnih tvari nakon što se okote. Promjene su kod njih ostale i nakon što su odrasli.

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.