Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Pretile majke ugrožavaju zdravlje svoje nerođene djece

trudnica
Photos.com
12.02.2010.
u 10:00

Istraživanje provedeno na miševima pokazalo je da pretilost majki može povećati rizik od nekih bolesti nerođene djece.

Pretile majke ugrožavaju život svoje nerođene djece na više načina pa su ona čak i sklonija Alzheimerovoj bolesti, Parkinsonovoj bolesti, dijabetesu, srčanom udaru, srčanim bolestima i mnogim drugim bolestima. Studija na štakorima pokazala je da se tijelo potomka kemijski doživotno mijenja ako je majka pretila. Isto se, vjeruju znanstvenici, događa i ljudima s obzirom na sličnu fiziologiju.

- Nadamo se da bi ovi podaci mogli potaknuti ljude da razmotre posljedice svoje prehrane na zdravlje, ali još više na njihovu djecu, a potencijalno i na zdravlje njihove unučadi - kaže suradnica na studiji Staci D. Bilbo na Sveučilištu Duke.

Štakori su bili na posebnoj dijeti, odnosno na tri različite vrste prehrane, i to četiri tjedna prije parenja, dok su bili skotni i dok ih je mladunčad sisala. Miševi koji su podvrgnuti visoko kaloričnoj dijeti očekivano su se udebljali. Proučavan im je mozak te je ustanovljeno da je kod njih povećano izlučivanje štetnih tvari nakon što se okote. Promjene su kod njih ostale i nakon što su odrasli.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije