Naslovnica Lifestyle Ljubav & veze

Perike za novi imidž – i ministrica Holy to voli, ima ih pet!

Vlasulje najčešće kupuju žene srednjih godina iz zdravstvenih razloga ili mladi željni eksperimentiranja te za izlaske
23. ožujka 2012. u 12:16 30 komentara 7496 prikaza
\'23.02.2012., Zagreb- Ministrica zastite okolisa i prirode Mirela Holy. Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL\'
Foto: \'Boris Scitar/VLM/PIXSELL\'

Sintetičke ili od prave kose, iz zdravstvenih ili modnih razloga, perike, odnosno vlasulje sastavni su dio ormara mnogih žena, što i ne čudi s obzirom da pružaju bezbroj mogućnosti za instant-promjene imidža te jednako tako ekspresni povratak u uobičajeno.

Idealna transformacija


– Volim transformacije i eksperimentiranje s frizurama, za što su perike idealne, tako da ih imam nekoliko – otkriva ministrica zaštite okoliša Mirela Holy te dodaje da nijedna od njezinih perika nije prirodna jer joj se ne sviđa pomisao da nosi tuđu kosu, a većinu ih je nabavila na proputovanjima Azijom.

– Jedna je iz Egipta, a imam ih i s Filipina, općenito u Aziji postoji duga tradicija vlasuljarstva tako da je teško odoljeti iskušenju.

Kada je u Zagrebu, ministrica inspiraciju za transformaciju pronalazi u frizersko-trgovačkom obrtu Apropos koji po forumima preporučuju i mnogi mladi kojima je perika sve češći odabir za noćne izlaske.

– Imamo uistinu veliku ponudu uglavnom ženskih modela, no i muški se mogu naručiti ukoliko ima potrebe – objašnjava djelatnica Aproposa Martina te dodaje kako su sve perike univerzalne veličine, a cijene sintetičkih koje naručuju iz Kine kreću se od 400 kuna do 1300, dok su one kvalitetnije iz Njemačke s obzirom da imaju dijelove koji su ručno rađeni, ipak malo skuplji pa je najjeftinija 1500 kuna.

– Cijene se kreću ovisno o gustoći i duljini perike. Najviše ih traže zbog zdravstvenih razloga žene srednjih godina te mlade cure koje ih trebaju za izlaske ili isprobavanje novih imidža – zaključuje Martina.

Prava kosa na cijeni


Jedini pak salon u Hrvatskoj koji ručno izrađuje vlasulje od prave kose je vlasuljarsko-frizerski salon Košutić u Zagrebu. Vlasulje od prave kose s pravom su na cijeni.

– Proces izrade jedne vlasulje traje od 80 do 100 radnih sati i vrlo je delikatan. Nema mjesta za pogreške – objašnjava vlasnica vlasuljarsko-frizerskog obrta Katarina Košutić te dodaje kako su sve njihove vlasulje ručno rađene i to od prave kose koju otkupljuju od svojih mušterija.

Kao i u ostalim salonima i kod njih perike najčešće kupuju osobe kojima su potrebne zbog zdravstvenih problema, a upravo se na to osvrnula Tihana Harapin Zelepugin osvanuvši na reviji za Xenia Design s prekrasnom kratkom kosom za koju se ubrzo ispostavilo da je perika.

– Mnoge žene moraju perike nositi iz zdravstvenih razloga i željela sam poslati poruku da žene mogu biti lijepe i ako stave periku – objasnila je Harapin Zelepugin iako cijenu svoje prve i jedine perike iz frizerskog salona Cool nije željela odati.

Prirodne perike nude mogućnost mijenjan

Prirodne perike nude mogućnost mijenjanja frizura

O tome koje su perike bolje, podijeljena su mišljenja pa svoje pobornike imaju i sintetičke i perike od prave kose. I jedni i drugi tvrde kako su im glavni aduti lako održavanje i dugotrajnost. U svakom slučaju treba znati kako se sintetičke perike peru u mlakoj ili hladnoj vodi i prirodno suše, a može se zbog mirisa staviti i regenerator ili omekšivač za rublje. Prirodne se mora fenirati no njihova je prednost što se može mijenjati frizura. Obje vrste perika traju najmanje godinu dana.

Elipso

  • kvatrić:

    Stavit ću njenu sliku na desktop. I nema više da klinci prilaze kompu, nema više igrica...

  • zvrckast:

    tko plaća ovaj PR? mi? ili ona iz vlastitog džepa?

  • zvrckast:

    nisam znapo da je fancy biti ružan bez obzira na periku ! očito nam se serviraju kriteriji svega naopačke !