Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bave se čišćenjem

Par opsjednut čistoćom: 'Ove stvari na javnim mjestima naši sinovi ne smiju ni dirati'

LinkedIn/Fantastic Services
13.09.2022.
u 12:30

Iako su svjesni da izloženost bakterijama i virusima u ranijoj dobi doprinosi pravilnom razvoju imuniteta,  Lucy i Julian svojim sinovima brani da neke stvari vani uopće dotaknu...

Supružnici Lucy i Julian nazivaju se 'guruima čišćenja i dezinfekcije', a oboje su od rane mladosti imali kompulzivnu potrebu za čišćenjem. Zato su odlučili oboje početi raditi za tvrtku koja se bavi čišćenjem domova, a ubrzo se od njihove opsesije čistoćom razvio unosan posao od kojeg danas živi njihova četveročlana obitelj. Zato ovi gurui čišćenja, ističu, vrlo dobro znaju gdje se sve prljavština zavuče i 'sakrije', a upoznati su i s lošim navikama čišćenja drugih pa znaju kako mnogi olako u čišćenju preskoče ono što se baš i ne vidi.

Milenijalci su jako loši u obavljanju kućanskih poslova: Zahod čiste jednom mjesečno!

1/6

Na kraju krajeva, da većina ljudi čišćenju pristupa ozbiljno i temeljito poput njih, od čega bi oni živjeli?

A baš zato što i predobro znaju gdje sve ima prljavštine i bakterija, kad izađu van sa svoja dva sina dječaci puno toga ne smiju dirati, posebno u javnim prostorima o čijoj čistoći rijetko kad netko brine.

Iako su svjesni da izloženost bakterijama i virusima u ranijoj dobi doprinosi pravilnom razvoju imuniteta, par zaljubljenika u čišćenje, svojim sinovima brani taknuti ove predmete:

'Hranilice' za djecu u restoranima

Čak i najbolji restorani ih jedva očiste pa su veliku šanse da će dirajući ih dijete doći u dodir s bakterijama i virusima koje je na sebi imalo dijete koje je na njima sjedilo, objasnili su.

"Takve su visoke stolice/hranilice općenito noćna mora za dezinfekciju; naime može se obrisati pladanj na kojem se jede ili sjedalo, ali bakterije se skrivaju i u kutovima i pukotinama.", zaključuju, pa roditeljima s malom djecom savjetuju da, ako ih već moraju koristiti za nahraniti svoje mališane, sa sobom ponesu čistu navlaku i prekriju stolac.

- Ili, još jednostavnije, da sami s maramicama za dezinfekciju prebrišu stolac - kažu supružnici.

Slavine u javnim prostorima i vani

Bilo da se radi i klasičnim slavinama ili onima nalik na male fontane, ovaj par svojoj djeci ne dopušta da ih diraju.

- Djeca nehotice dok piju dodiruju slavinu prstima ili ustima, a tako se prenose bakterije i virusi. Naime virusi prehlade i gripe na metalnoj površini žive i do pet sati pa je naš savjet da djecu učite neka ih ne diraju - poručuju drugim roditeljima.

Njihova djeca, dodaju, vani nose vlastite boce s vodom, a pune iz automata s pićima u školi/vrtićima i drugim ustanovama koje posjećuju.

'Bazen' s lopticama u igraonici

Igraonice su vjerojatno najgore mjesto na koje možete svoje dijete poslati da se igra. Iako na prvi pogled djeluju sigurno, kad zaista promislite kako ta dječja igra tamo izgleda, dođe vam slabo, kažu.

"Djeca se igraju dok im cure nosevi i mokrih pelena, a ponekad čak i povrate od uzbuđenja", priča ovaj par.

Najgore je, ističu, to što se ti 'bazeni' rijetko čiste, a ako se i čiste, nije riječ o visokim standardima čistoće koje biste željeli za svoje dijete.

- Nitko naravno neće u njima na kraju dana brisati svaku kuglicu zasebno, a trebalo bi! - zaključuju.

Javna igrališta i parkovi 

Čak i nedavne studije pokazuju da su igrališta i parkovi prljaviji i od javnih zahoda jer se zahodi češće dezinficiraju, objasnili su.

- To znači da se tjelesne tekućine danima zadržavaju na površinama, a stvari postaju još kompliciranije kada je igralište na otvorenom prostoru; pješčanici u kojima se djeca igraju mogu se naime tijekom noći pretvoriti u zahode za ptice i mačke, a ako dijete nešto dotakne ili proguta, riskirate kožne osipe, bolove u trbuhu, povraćanje i groznicu - kažu

Ipak, svjesni su da ne mogu djecu držati podalje od igrališta i pješčanika pa ih uče da bar rukama ne dodiruju lice dok ih nisu dobro oprali, posebno ne usta, oči i nos. 

- Uvijek držite u blizini sredstvo za dezinfekciju na bazi alkohola i obrišite djecu ruke odmah nakon igranja - savjetuju.

Kolica za kupnju 

Iako se djeci zabavno voziti u njima, kolicima za kupnju često rukuju ljudi sa upitnom higijenom, a dok ih guraju kroz trgovinu, dodiruju stvari koje nisu potpuno čiste.

- Tako na primjer sirovo meso i riba mogu ostaviti tragove krvi po kolicima, a ako ih vaše dijete  lizanjem ručke proguta, može se ozbiljno razboljeti - smatraju.

Njihov je savjet roditeljima da, prije nego u njih stave dijete, sami prebrišu ručke i i dio za sjedenje.

Stvari u čekaonicama pedijatra i zubara

Mi sve u pedijatrijskoj ordinaciji tretiramo kao potencijalnu prijetnju. Od sjedalica i stolova do časopisa i igračaka koje se nude djeci. Također smo jako zabrinuti zbog liječnika koji dira našu djecu, a da ga prije nismo vidjeli da je dobro oprao ruke. Poštujemo i divimo se njihovom radu, ali upozorili su nas da je, posebno u sezoni gripe, važno paziti, priznaju.

Zato, kako bi im posjeti liječniku bili podnošljiviji, sa sobom nose vlastite časopise i igračke, a djeca uvijek peru ruke prije i nakon ulaska u ordinaciju.

- I, koliko god zvučalo neugodno, tražimo od liječnika i medicinske sestre da također operu ruke prije nego počnu s pregledom - dodali su, prenosi The Sun.

Uzalud čistite WC školjku ako radite ove dvije česte pogreške

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije