Najbolji način da doživite naše krajeve uz more je da se prepustite užitku okusa specifičnih tradicionalnih jela i pića toga podneblja. Brudet je tradicionalno jelo na žlicu od morske ribe, priprema se od raznih vrsta morske ribe, luka, soka od rajčice, vina po želji i začina, te se uglavnom servira s palentom. Na Braču imaju svoju verziju brudeta, a koje se priprema od ribe, luka i vinskog octa.
SASTOJCI:
2 kg miješane ribe (škarpina, lignja, škampi, ugor, grdobina, morski pas...)
4 glavice luka
1/2 dl vinskog octa
1/2 dl vode
2 prezrele oguljene rajčice
5 žlica pasirane rajčice
maslinovo ulje, peršin, sol, papar, šećer po potrebi
PRIPREMA:
Ribe očistite, odrežite im glave, a lignje narežite na kolutiće. Lignje potom stavite na luk, također narezan na kolutove, koji je prethodno prodinstan na maslinovom ulju u velikom loncu, oko dvadeset minuta. Nakon što su lignje nekoliko minuta bile u loncu, dodajte glave velikih riba, rajčicu, peršin, 1/2 decilitra vode i octa, posolite i popaprite te pustite da prokrčka. Dodajte i ostatak riba narezanih na komade, sve osim škampa, te kuhajte u polupokrivenom loncu tridesetak minuta. Škampe ubaciti posljednjih deset minuta. Brudet se ne miješa kuhačom, već se trese posuda. Ako je rajčica previše kisela, može se dodati malo šećera.
Sadržaj omogućio HTZ