Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdrava veza

10 stvari koje nikad ne smijete raditi nakon svađe s partnerom

par u svađi
Foto: Thinkstock
05.11.2013.
u 15:15

Svađe između partnera u vezi ne moraju biti "lampica za alarm". Povremene, argumentirane svađe dobar su pokazatelj da partneri nastoje riješiti probleme s kojima se susreću. No, neke stvari su zaista zabranjene.

Povremene, argumentirane svađe dobar su pokazatelj da partneri nastoje riješiti probleme s kojima se susreću. Kada krene rasprava, imajte na umu da vikom nećete ništa riješiti, partner vas neće "bolje" ili "prije" čuti zato što ste povisili ton. Osim što je nepotrebno, također je najčešće i kontraproduktivno. Ako želite zadržati ''zdravu'' vezu, ovih 10 stvari morate imati na umu.

1. Ne ignorirajte partnera nakon svađe

Ovo je jedna od najčešćih pogrešaka. Naravno da možete poželjeti mali odmak ili "malo mira" neposredno poslije svađe da složite sve doživljaje i razmišljanja. No, ako trebate prostora, morate to reći partneru, a ne ponašati se poput kamenog stupa, kao da druga strana ne postoji. Američka stručnjakinja za odnose i psihoterapeutkinja Rachel A. Sussman tvrdi da se često susreće s tim sindromom "kamenog stupa" u vezama. Problem u takvom ponašanju se očituje u tome da drugi partner ima osjećaj kako ga se kažnjava te da njegovi/njeni osjećaji nisu bitni. Tijekom kobne tišine niste pronašli rješenje problema, nervoza je sigurno sve veća, a taj problem opet će jednom u budućnosti "isplivati" na površinu u potrazi za rješenjem.

2. Ne koristite njegove riječi protiv njega

"Što se dogodi u Vegasu, ostaje u Vegasu". Što god vaš partner tijekom svađe izgovorio, to treba ostati tamo. Druga najčešća pogreška partnera jest "nabijati na nos" nešto što je bilo izrečeno prije. Ako vam partner kaže nešto što vas je povrijedilo ili vam je zasmetalo, to mu morate reći odmah i ne izvlačiti kasnije u svađama. Nije u redu da jedna strana trpi nešto što ne bi trebala, a sve "zbog mira u kući". Zapravo, upravo taj mir u kući se ne ostvaruje zbog toga jer nastaju situacije koje frustriraju i koje se ne rješavaju odmah. Ako se i sutradan ponovi ista situacija, da vas partnerove riječi opet zasmetaju, dajte mu malo vremena. Nemojte odmah drugi dan opet skočiti s istim problemom. Spominjanje istog problema prečesto dovest će vas u začarani krug iz kojeg ćete teško pronaći izlaz.

3. Nemojte reći "oprosti" ako to zaista ne mislite

Riječ "oprosti" trebala bi biti znak da je osobi, koja je to izgovorila, zaista žao i svjesna je svoje pogreške. Ako to nije slučaj, a rekli ste "oprosti", samo ste time pokazali nezainteresiranost za rješavanje problema i odaslali drugu poruku: Eto, rekao/la sam, a sada me pusti na miru. Jasno vam je da s takvim stavom nema ni rješenja problema. Ako se zaista želite iskreno ispričati, onda jasno dajte do znanja zbog čega vam je žao ( npr. žao  mi je što sam te ignorirao) i dodajte odluku da ćete ubuduće paziti da se ista pogreška ne ponovi. ( npr. žao  mi je što sam te ignorirao, ubuduće to više neću raditi. Razgovarat ćemo dok se problem ne riješi). Razlika između neiskrene isprike i ove iskrene je golema i lako se može prepoznati.

4. Ne tražite opravdanja zbog započete svađe

Postoji najmanje tisuću razloga zbog kojih može započeti neka svađa: loš dan na poslu, glavobolja, neprospavana noć. No, do svađa zapravo dolazi zbog nedostatka informacija. Jedna strana uvijek traži neke odgovore na pitanja ili novonastale situacije. Ako ste ljutiti, povrijeđeni ili tužni, tu bi informaciju vaš partner trebao znati. Idući dan, kada budete imali loš dan na poslu, prije nego što dođete kući upozorite partnera na to.

5. Ne okrećite partneru leđa ako vam pokušava još nešto reći

Dr. Golland, psihologinja iz Los Angelesa koja pomaže partnerima da nauče konstruktivno komunicirati u vezi, upozorava da je neverbalna komunikacija jaka poput urlanja. Ako se ulovite u položaju da pokušavate otići usred svađe i okrenuti leđa partneru, zaustavite se, ispričajte se, vratite natrag i čujte što vam druga strana ima za reći. S razumijevanjem, naravno. Pokažite da se trudite razumjeti što vam govori i ako vam nije jasno, zaustavite partnera i pitajte da vam objasni još jednom. Cilj je naći rješenje, složit ćete se.

6. Ne nastavljajte s "udarcima"

Iako ste možda još uvijek ljutiti zbog svađe koju ste upravo proživjeli, nemojte dopustiti da naknadno uzvraćate udarcima. Jako se teško zaboravlja ako ste partnera oslovili nekim pogrdnim imenom.  Ako se svađate, na primjer, oko novaca za godišnji odmor, nemojte partnera nazvati "škrcem". Umjesto toga možete pokušati drukčiji pristup: "Znam da si zabrinut jer nemamo dovoljno novaca za putovanje, ali možemo zajedno pogledati troškovnik koji sam sastavila."

7. Ne upuštajte se u "pomirbeni seks" ako to zaista ne želite

Nakon što je svađa prošla i oboje ste jednom drugom rekli: Oprosti. No, sada on pokušava dobiti od vas nešto više, a vi u glavi imate stav: "Sigurno se šališ!" Dr. Golland upozorava da se ne radi o tome da muškarci nisu svjesni da ste upravo "odradili" svađu, već da se u njihovim glavama najčešće radi o "zatvaranju situacije", odnosno potvrdi da je problem riješen. Ako se zaista ne osjećate spremni na taj korak, nemojte pristajati protiv svoje volje nego partneru dajte do znanja da niste raspoloženi. Zagrlite ga, poljubite i predložite da to odgodite za sutra.

8. Ne trošite vrijeme i energiju na to tko je i zašto započeo svađu

Umjesto toga bilo bi mnogo pametnije te resurse potrošiti na pronalazak rješenja problema. Dobra ili loša svađa očituje se u tome je li rasprava rezultirala konačnim rješenjem ili nije. Ako se isti problem ponavlja više puta zaredom, upitajte partnera postoji li neki razlog zašto se stalno ponavljaju iste stvari, umjesto da ga napadnete: Opet si to napravio!

9. Nemojte govoriti: Nisam tako mislio/la

Ako jedan od partnera izgovori ovu rečenicu, najvjerojatnije će dobiti odgovor: O, da, jesi! Da nisi mislio/la ne bi rekao/la! Opet ćete se uvući u začarani krug je li netko nešto mislio ili nije, a nećete se usredotočiti na stvarni problem oko kojeg trebate naći rješenje.

10. Ne "grizite se" zbog toga jer ste posvađali

Svađa je pokazatelj da još uvijek radite na svojoj vezi i tražite rješenja. To je pozitivna stvar. No, česte svađe bez rješenja mogu biti vrlo frustrirajuće i najčešće će u konačnici dovesti do raskida. Ako se svađate, radite to konstruktivno i ne zaboravite da je cilj pronaći rješenje problema, a ne ustrajati u svađi.

Ključne riječi

Komentara 2

LU
Lucija22
02:15 28.12.2020.

Bok, ja sam Lucija Marko, ovdje sam da bih cijelom svijetu prenio ovu dobru vijest o tome kako sam vratio ljubav svog supruga. Bila sam izbezumljena kad me prošli mjesec ljubav ostavila zbog druge djevojke, ali kad sam našla prijatelja koji me upoznao s liječnikom Alabom, velikim glasnikom, razgovarala sam s njim o svom problemu, kako me je suprug napustio i kako moram dobiti posao u vrlo velikoj tvrtki. Samo mi je rekao da sam došao na pravo mjesto da ću dobiti želju srca bez ikakvih nuspojava. Rekao mi je što bih trebao učiniti, nakon što je to učinjeno, sljedeća dva dana, moja me ljubav nazvala telefonom i rekao mi izgovore da živim prije sada, a sljedeći tjedan nakon što me ljubav zvala da molim za oproštenje, bila sam pozvan na razgovor u moju omiljenu tvrtku, morao sam raditi kao nadzornik. Tako sam sretna i shrvana da moram reći cijelom svijetu o tome kako mi dr. Alaba pomaže da dam svom srcu deseir. Doktor Alaba stručnjak je za sve vrste uroka i dobre magije. Ako trebate bilo kakvu pomoć, obratite se dr. Alabi na sljedeću adresu e-pošte: dralaba3000@gmail.com ili ga možete dodati na WhatsApp ovim: +2349071995123. želim ti sve najbolje

BZ
broco.zlatko
08:11 06.11.2013.

A u zbilji,nažalost, svih ovih deset stvari partneri primjenjuju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije