Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JESTE LI ZNALI?

Ove vas tri zdrave namirnice mogu učiniti umornima i pospanima, tvrdi nutricionist

Shutterstock
09.09.2022.
u 12:30

Ako vam je teško izdržati dan, a da se ne iscrpite, možda bi bilo dobro zaviriti u svoju prehranu kako biste bili sigurni da hrana koju redovito jedete nije kriva za vašu stalnu želju za spavanjem

Kada pokušavate održavati najzdraviju i najhranjiviju moguću prehranu, malo je vjerojatno da biste odabrali nešto što vam crpi energiju umjesto da vam ju daje, no to se zapravo može dogoditi. Dok neka hrana pridonosi osjećaju energičnosti, druga će djelovati umirujuće i učiniti vas pospanima. Razlozi tomu nisu uvijek prejedanje niti brza hrana, već to mogu biti i neke namirnice koje se smatraju zdravima i preporučenima za redovitu konzumaciju, piše Mind Body Green.

Ovo je deset najzdravijih namirnica koje biste trebali jesti za doručak

1/10

Hrana s visokom udjelom ugljikohidrata

Ugljikohidrati su bitan izvor energije za tijelo, no obroci s viokim udjelom ugljikohidrata pokreću porast inzulina, što zauzvrat može rezultirati padom šećera u krvi,  a zatim i padom energije. Nutricionisti preporučuju da ugljikohidrate kombinirate sa zdravim izvorom masti i proteina kako biste održali svoju razinu energije dosljednom i izbjegli iznenadni pad nakon obilnog obroka. 

Bademi

Bademi su nedvojbeno dobri za vas jer sadrže mnogo zdravih masnoća, dijetalnih vlakana i magnezija, ali ako ih jedete kao međuobrok poslijepodne, mogli biste primijetiti da se nakon toga osjećate malo pospano. Nutricionist tvrdi da ovi orašasti plodovi imaju visok sadržaj vitamina B6 i triptofana koji podupiru neurotransmiter serotonin. Ovo je izvrstan međuobrok prije spavanja, ali možda nije tako dobar za preživljavanje radnog dana. 

Slanutak

Slanutak također sadrži triptofan, kao i vitamin B6 i magnezij, što su zapravo tri hranjiva sastojka koja pomažu dobrom snu. Vitamin B pomaže u stvaranju hormona melatonina koji potiče san, a jedenje hrane s vitaminom B6 tijekom dana daje vašem tijelu prave alate koji su mu potrebni za dobar san noću. No, to ne znači da biste trebali prestati jesti slanutak, već, ako vam je potrebna pomoć da zaspite noću, ovaj biljni protein odličan je sastojak za to. 

Što jesti za život bez boli i upala? Stručnjaci otkrivaju koje namirnice uključiti u prehranu:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije