Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Putovanja

Jednoj od najljepših hrvatskih plaža prijeti propast?!

- Ta je najezda glavni problem! Sakarun je "najlipša uvala na svitu" kada se tamo nalazi 500 kupača, ali kada ih je 1500, to više nije kupanje! Radi se o prirodnoj plaži s ograničenim kapacitetima koji su davno nadmašeni, pa nas čeka borba za povratak ekološke ravnoteže u Sakarun.
05. rujna 2018. u 10:54 10 komentara 6285 prikaza
Sakarun
Foto: Filip Brala/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Jednoj od najljepših prirodnih uvala Jadrana prijeti propast: krcata je smećem, nema WC-a, brodovi fekalije prazne u more...

U zaglušujućoj buci oko gotovo sveprisutne priče o "potrebi brendiranja" kao jedinom načinu spasa za hrvatski turizam, nevjerojatnim se čini da jednoj od najljepših prirodnih plaža na Jadranu prijeti devastacija zbog – prebrendiranosti, piše Slobodna Dalmacija. 

Plaža Sakarun, na južnoj strani Dugog otoka, je postala toliko poznata da više ne može primiti toliko kupača. Prekrasan Sakarun pretrpan je smećem, s nedovoljnim brojem zahoda, neredovitim održavanjem i vjerojatnim pražnjenjem brodskih zahoda u more. Problem je toliko izražen da, pod dojmom zagušenosti Sakaruna, nitko više ne želi brendirati još neku od uvala ili plaža na Dugom otoku među kojima, tvrde otočani, ima i onih ljepših od Sakaruna.

otok Hidra Neugodno iznenađenje Došli ljetovati na poznati otok pa doživjeli šok! 'Ovo baca lošu sliku...'

- Ta je najezda glavni problem! Sakarun je "najlipša uvala na svitu" kada se tamo nalazi 500 kupača, ali kada ih je 1500, to više nije kupanje! Radi se o prirodnoj plaži s ograničenim kapacitetima koji su davno nadmašeni, pa nas čeka borba za povratak ekološke ravnoteže u Sakarun. Turisti znaju prigovoriti da nema dovoljno zahoda, ali probajte zamisliti na što bi sličio niz kemijskih zahoda za 1500 ljudi, i to u zaštićenom krajobrazu, rekao je Zoran Morović, načelnik Sali, na čijem se području Sakarun nalazi.

25.07.2013., Dugi otok, Sakarun - Uzduz i poprijeko Dugog otoka u zadarskom arhipelagu u ljetnim danima prepuno je turista, a najomiljenija plaza zasigurno je Sakarun, koja sa nalazi u uvali pokraj mjesta Veli Rat. Pjeskovita plaza sa tirkizno cistim more | Autor : Filip Brala/PIXSELL Foto: Filip Brala/PIXSELL Foto; Filip Brala/Pixsell

Općinski načelnik tvrdi da od svih tih brojnih posjetitelja prekrasne plaže i također sve brojnijih brodica na sidrištu Općina nema nikakve koristi, a od nje se očekuje da brine o očuvanosti plaže i cijele uvale. Morović skreće pažnju da vlasnici dugootočnih apartmana preko sezone dobivaju tri dodatne uplatnice za odvoz smeća i podsjeća na to da Sakarunom upravlja Javna ustanova "Natura Jadera", s kojom Općina Sali ima potpisan ugovor o odvozu otpada, ali ne i njegovom prikupljanju.

Destinacije za medeni mjesec plaža ili avantura? Gdje biste proveli idealan medeni mjesec? Otkrijte kojem tipu para pripadate...

S druge strane, Sali imaju jedan jedini kamion za odvoz smeća, iz čega je jasno da nisu ni približno kapacitirani za taj posao, a iz Općine upozoravaju da je Natura Jadera ta koja upravlja prostorom Sakaruna. 

- Nešto se mora promijeniti. Sve bi bilo u redu kada bi broj kupača bio prepolovljen, kaže Perić, procjenjujući da preko sezone na plaži bude prosječno oko 1000 ljudi.

Pogledajte i video Supernamirnice koje trebate imati u svom domu

 

Zbog 39 litara ulja
Bugarin proživljava dramu u Hrvatskoj: Dobio visoku kaznu, boravi u vozilu na granici
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan
 • javor11:

  Ne kmeče oni radi plaže i prirode nego radi toga da plažu "daju" nekom od svojih igrača u zakup kako bi tri mjeseca vrcali lovu od naivaca. Ako se nemože o plaži brinuti javna ustanova privatnik hoće, ali će se ... prikaži još! pritom i naplatit . Lokalni vlastodršci očekuju da će i njima nešto kapnuti.

 • mikrogrizzly:

  Bio prije par godina na Dugom otoku i priroda, i samo priroda, za pohvalu - drugo je manje-više seljačluk, uključivo i taj njihov festival u Sali (Tovareća mužika), de facto nastao na tradiciji izrugivanja. Oni imaju neviđeno toga za napraviti ... prikaži još! i popraviti jer priroda "odradila svoje", ali mještani i lokalne vlasti - ne! I kad sam bio zaudaralo iz kontejnera sve u 16 u samom mjestu... Smeće, fekalije, pitka voda i plažni red/čistoća su nekih prvih par stvari koje ocjenjuje svaki turist i nije mi još jasno kako nisu "ubrali" da se težište rada izvan sezone mora staviti na ta poglavlja, a osobito tijekom sezone moraju biti daleko ažurniji. Ne, tamo vlada "linčarnica" kako nazivaju segment obale za izležavanje, bukvalno, u samom centru mjesta Sali. Lako je prikupiti boravišnu taksu, ali ona kasnije kopni po labirintima privatnih interesa i džepova i turist, u konačnici, nema ništa od tako prikupljenih financ. sredstava koja su mu oduzeta iz novčanika.

 • Avatar kiselica
  kiselica:

  Najbolje da ograde, napisu da ljudi ne se.. i ne pisa.., a najbolje da i ne dolaze.