Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pitali ste

Otkrijte zašto vam dečko stalno bježi na internet

surfanje, ilustracija
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
03.12.2013.
u 17:19

Posljednjih godinu dana muči me što me uopće ne primjećuje, a ono malo slobodnog vremena igra igrice, surfa na internetu ili je na Facebooku, napisala je čitateljica Sanja.

Pitanje: U vezi sam s dečkom koji ima jako puno obaveza i zaista mu se divim što je toliko angažiran i predan. Dobro je organiziran pa nađe vremena i za mene. S vremenom smo zbog njegovih silnih obaveza počeli živjeti zajedno da možemo biti bliže jednom drugom i češće skupa. Živimo tako tri godine. Posljednjih godinu dana muči me što me uopće ne primjećuje, a ono malo slobodnog vremena igra igrice, surfa na internetu ili je na Facebooku. Imam osjećaj kao da se stalno moram boriti za njegovu pozornost i jednostavno želim više od naše veze. Odlazak ili prekid nije opcija jer sam ostala u drugom stanju i planiramo vjenčanje. Možete li mi kako pomoći?

čitateljica Sanja K.

Odgovor: Draga Sanja, često se događa da što su dulje parovi zajedno, više se opuste i postanu komforni jedno s drugim pa prestanu ulagati vrijeme i energiju u odnos. Ponekad okretanje videoigrama može biti odraz bježanja od stvarnosti, kao i suočavanje s depresijom, anksioznošću ili poteškoćama u međuljudskim odnosima. Ako je to uzrok, ne bi se smio zanemariti ili ignorirati.

No to ne mora uvijek biti slučaj, ponekad je osoba privučena izazovima, strategijama, natjecanjem, vizualnim efektima, nagradama pa igranjem dobiva osjećaj postignuća te, ako je o tome riječ, treba znati jasno odrediti vremensko ograničenje igranja. Iz vašeg pitanja nije vidljivo jeste li pokušali razgovarati sa svojim partnerom kako biste riješili nastalu situaciju? Ako niste, to je prvi korak. Otvoreno porazgovarajte o tome što vas muči i što bi za vas bilo zadovoljavajuće. Dajte mu do znanja da ga volite i da vam je stalo do njega te da ste zabrinuti koliko vremena posvećuje igricama i internetu, a koliko vašem odnosu.

Otvoreno mu kažite da se osjećate ignorirano i zapostavljeno te mu nemojte čitati misli podrazumijevajući da on to već zna jer pogled iz njegova kuta gledanja mogao bi vas iznenaditi, otkriti kako on doživljava sadašnju situaciju. Često se događa da znamo što nama nedostaje kod partnera i što bi nam trebalo ili bismo htjeli, ali rijetko se pitamo dajemo li to isto zauzvrat. Nerijetko očekujemo da upravo ova druga strana učini taj prvi korak i zadovolji naše potrebe, a onda bismo mi bez oklijevanja zadovoljili potrebe druge strane.

Možda mislite da mu dajete sve, ali pripazite na to da mu dajete ono što mu je zbilja potrebno. Ne kažem da je to kod vas slučaj, no kako bih vam proširio opcije, poželjno je da razmislite i o ovome. Govoreći općenito o takvim stvarima, navest ću neke primjere. Zapitajte se postoji li možda nešto u vašem ponašanju što ga odvlači od vas. Prigovarate li mu često i tražite da napravi nešto što ne voli raditi ili možda tražite da promijeni neki dio svoje osobnosti? Najsigurniji način da vaš partner skrene pozornost na vas jest da vi prvo skrenete pozornost na sebe.

Budite si važni, volite više sebe. Zaposlite se nečim preko dana, nađite novije hobije i zabavljajte se. Proširite svoj krug prijatelja. Vaš partner može tako osjećati olakšanje što ima svoj prostor, ali će biti dovoljno zainteresiran da dozna s kim se vi družite kad njega nema. Prihvatite njegove komplimente i također i njemu udijelite neke.

Iskoristite to za flertovanje, to može potaknuti iskru strasti u vašem odnosu. Nemojte zahtijevati pozornost ili raditi scenu zahtijevajući objašnjenje. Pokušajte shvatiti razloge zbog kojih partner tako postupa. Kao što sam već rekao, jedan od razloga može biti stres na poslu kao i briga zbog dolaska djeteta. Ako se i dalje stvari ne promijene nabolje i ako vaš partner nije voljan razgovarati o problemu ili pristati na kompromis, tada je najbolje potražiti pomoć i razmotriti mogućnost savjetovanja.

>>Ne prepuštajte drugima da vam 'kroje' život

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije