Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odlazak majstora elegancije

Oscar de la Renta ženama je darivao ljepotu, samopouzdanje i stil

Oscar de la renta
Foto: Getty/Guliver
1/9
04.11.2014.
u 17:00

Vijest da je preminuo Oscar de la Renta protresla je ne samo modne krugove. Otac američke mode prepoznatljiv po kreiranju vjenčanica i svečanih toaleta koje naglašavaju ženstvenost i eleganciju bio je miljenik poznatih dama, od supruga predsjednika do filmskih zvijezda. Bez njega nijedan crveni tepih neće biti isti...

Modni dizajner i po mišljenju mnogih jedan od najvećih kreativaca današnjice, 20. listopada izgubio je bitku s teškom bolesti.

Okružen svojim najbližima, Oscar de la Renta preminuo je u 82. godini u svome domu u Connecticutu. Iako je naposljetku njegovu inspirativnu životu priču uspjela pokoriti bolest dijagnosticirana još 2006. godine, dizajner se pobrinuo kako bismo ga još dugo pamtili isključivo po svemu što je za svoga života stvorio, a ne žaleći za onime što smo od njega još mogli vidjeti da mu na put nije stala ova nepremostiva prepreka.

Posljednja njegova poznata klijentica bila je britanska odvjetnica Amal Alamuddin, za koju je kreirao glamuroznu vjenčanicu u kojoj se u Veneciji nedavno udala za glumca Georgea Clooneyja. Velikog dizajnera svijet će pamtiti po zanosnim i neponovljivim kreacijama koje je obožavala i američka prva dama, slavna Jacqueline Kennedy.

Rođen je u Santo Domingu u Dominikanskoj Republici kao Oscar de la Rente Aristides Fiallo. Rodnu je zemlju napustio s 18 godina otišavši u Španjolsku na studij slikarstva na akademiji San Fernando u Madridu. Međutim, ubrzo se posvetio modnom dizajnu i to zahvaljujući supruzi američkog veleposlanika u Španjolskoj koja je vidjela njegove skice te ga zamolila da izradi maturalnu haljinu za njezinu kćer. Moda ga je otela slikarstvu i posve obuzela te je ranih šezdesetih godina počeo kreirati za tada vrlo poznatog couturista Cristóbala Balenciagu, koji mu je neko vrijeme bio stručni mentor.

Potom se preselio u Francusku kako bi radio couture modu za poznatu modnu kuću Balmain, a 1963. nastanio se u New York te počeo raditi za Elizabeth Arden. Dvije godine poslije osnovao je vlastiti modni brend i konačno imao potpunu slobodu u kreiranju i dizajniranju. Kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih, zajedno s legendama dizajna Billom Blassom, Royom Halstonom i Geoffreyem Beeneom, američku je modnu scenu učinio dostojnom poštovanja – zbog toga ga i zovu “ocem američke mode”. Premda je za svoj poziv izabrao modni dizajn, slikarstvo je ostalo njegova strast.

Bio je tako pokrovitelj umjetnosti, odnosno član odbora Metropolitan opere i Carnegie Halla.

Kritičari i modna struka više su ga voljeli gledati kao dizajnera, a s njima su se po tome pitanju slagale i mnoge utjecajne žene diljem svijeta na koje je posipao svoju čarobnu prašinu u vidu svevremenskog dizajna. Tijekom godina predanog rada postao je prepoznatljiv u mnoštvu mnogih kolega dizajnera i to po kreiranju nezaboravnih vjenčanica, haljina za crveni tepih i večernjih toaleta. Voluminozne suknje i haljine, obogaćene finim vezovima, prekrasnih, životnih boja te promišljeno naglašavanje elegancije i istinske ženstvenosti koristeći elemente isticanja ženskih atributa privuklo je i osvojilo brojne poznate dame koje su s ponosom nosile njegove bajkovite kreacije na sve važne događaje.

Foto: Getty/Guliver

Liza Minnelli u dizajnu Oscara de la Rente

Osim već spomenute Jacqueline Kennedy, njegove kreacije voljele su Audrey Hepburn, Liza Minelli, Hillary Clinton, Oprah Winfrey, Eva Longoria, Penelope Cruz, Cameron Diaz, Amy Adams, Lupita Nyong’o, pa i Taylor Swift kao predstavnica mlađe generacije. U moru poznatih imena koja su nosila odjeću koju je kreirao, njemu možda najdraža muza, ali prije svega bliska prijateljica, bila je glumica Sarah Jessica Parker.

Ona je, osim u privatnim prilikama, kreacije Oscara de la Rente nosila i kao slavni lik, ikona stila Carrie Bradshaw u jednoj od epizoda poznate televizijske serije “Seks i grad”. Zauzvrat, Sarah Jessica Parker njegov je dizajn uspoređivala s najljepšom poezijom. Bliska prijateljica Oscara de la Rente bila je i glavna urednica američkog izdanja magazina Vogue, Anna Wintour, s kojom je često putovao u svoju rodnu Dominikansku Republiku. Anna je tom prilikom nerijetko isticala da je putovati s Oscarom poput putovanja s predsjednikom države te da je on iskonska zvijezda.

Foto: Getty/Guliver

Oscar de la Renta dobio je svoju ploču na modnom Šetalištu slavnih u New Yorku

Zbog zdravstvenih problema 2004. godine Oscar de la Renta odstupio je s mjesta glavnog i izvršnog direktora svoje modne kuće te je poslovne dužnosti prepustio svojoj pokćerki Elizi Reed Bolen i njezinu suprugu Alexu Bolenu. No i dalje je dizajnirao te je svoje nove kolekcije redovito prikazivao na New York Fashion Weeku.

Foto: Getty/Guliver

1980. g Oscar je predstavio malu crnu haljinu sa šljokicama

Oscar de la Renta umro je samo šest dana nakon što je objavio da će kreativno vodstvo u njegovoj modnoj kući preuzeti mladi britanski dizajner Peter Copping. S obzirom na energiju i viziju koju je donosio, u modnim krugovima ostaje nada da će kuća zadržati estetiku svoga osnivača i legende modne industrije te da će se i dalje njegovati luksuzan dizajn koji svaku ženu čini elegantnom i profinjenom u svakoj životnoj prilici.

>>Preminuo legendarni dizajner Oscar de la Renta

>>Anna Wintour rasplakala se na sprovodu Oscara de la Rente

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije