Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trendovi

Organske kolekcije postale hit jer spašavaju živote

Stella McCartney
Pixsell
17.01.2010.
u 13:18

Pioniri su organskih materijala u svojim kolekcijama lowcost lanci poput H&M-a ili robne kuće C&A koji imaju posebne ekolinije kojima je svrha osim modne pobuditi i ekološku svijest u što više ljudi

Jeste li se ikad pitali kupujući novu jaknu, majicu ili traperice da još netko, osim vašeg novčanika, plaća veliki ceh zbog vaše ljubavi prema modi?! 

Najnovija istraživanja iz tekstilne industrije donose zapanjujuće podatke – uzgajajući pamuk svake godine čak milijun ljudi završi na liječenju zbog otrovanja, a 20 tisuća ih i umre. O nadnicama od jedva dva dolara da i ne govorimo.

Ideja prerasla u trend? 

Kako bi to spriječili vodeći trgovački lanci, ali i slavni dizajneri odlučili su u svojim kolekcijama upotrebljavati organski pamuk čiji certifkat jamči da je uzgojen prema europskim i američkim normama te da nitko nije platio glavom za najnoviji model traperica. 

Pioniri su organskih materijala u svojim kolekcijama lowcost lanci poput H&M-a ili robne kuće C&A koji imaju posebne ekolinije kojima je svrha osim modne pobuditi i ekološku svijest u što više ljudi. 

– Ne želimo da itko misli kako izrabljujemo ljude za sitniš. Naša odjeća ima povoljne cijene, ali tajna nije u izrabljivanju siromašnih već u masovnosti – rekli su čelnici H&M-a na lansiranju svoje najnovije organske kolekcije.

 Trend se ubrzo proširio i među konkurentskim kućama i zvijezdama. Među prvima prihvatio ga je glumac Colin Firth koji se toliko zaljubio u organski pamuk da je čak i otvorio vlastiti butik u kojem drži odjeću isključivo organskog podrijetla. Velika je zagovornica ekološki prihvatljive odjeće i Julia Roberts koja čak i svoju djecu odijeva isključivo u eko friendly stvarčice. 

U svijetu dizajnerske mode kao ekološki najosvještenija osoba iskače Stella McCartney poznata po svojim kolekcijama u kojima ne koristi sirovine životinjskog podrijetla. Mnogima je nemoguće osmisliliti modne dodatke poput cipela, torbi ili remenja bez kože, no inovativna Stella kožu je uspješno zamijenila umjetnim, i što je još i važnije, recikliranim materijalima.

 Jeftino a zdravo

 Ako vam se kreacije sa Stellinim potpisom čine nedostižnima zbog visoke cijene, obradovat će vas to da ekolinije od organskog pamuka nude i brendovi poput Diesela u čijim dućanima čak možete naručiti birane komade po mjeri, Springfielda, popularnog Benettona i slavnog trapera s Levisovim potpisom. Najviše simpatija pak osvaja Topshopova kolekcija od organskog pamuka u živim bojama.

 Nije zgorega spomenuti ni brendove koji svoje carstvo temelje na recikliranim materijalima.

 Najpopularniji je, bez sumnje Ecoist – linija torbica koje nastaju ručnim radom u Meksiku, i to od odbačena papira od žvakaćih guma. Ekološki predznak imaju i japanke Ipanema čiju je “zelenu” liniju dizajnirala slavna manekenka Gisele Bundchen.

 Sve je više i kozmetičkih divova koji se okreću ekopristupu i napuštaju testiranja na životinjama. Svojom eko angažiranošću osvaja poznati lanac organske kozmetike Lush, a u stopu ga slijede L’Occitane ili pak kozmetika s potpisom Dr. Haushke.

 Stoga je, umjesto zaključka, najbolje završiti mišlju Stelle McCartney koja bi mogla probuditi ekoista i u vama!

 - Nastojim živjeti u skladu s prirodom, korisiti sve što mi ona daje i vratiti joj barem istom mjerom - kaže poznata dizajnerica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije